Koliko je potpisa potrebno?

Koliko je potpisa potrebno?

Nakon pripćenja inicijative reagirao je ministar uprave Arsen Bauk, koji tvrdi kako je za raspisivanje referenduma potrebno skupiti 452 000 potpisa. On je pojasnio kako se radi o 10 posto od ukupnog broja birača upisanih u registar, uključujući i birače u dijaspori.

Građanska inicijativa „U ime obitelji“ priopćila je jučer kako je prema dosada prikupljenim i još uvijek nepotpunim podacima sa 75 posto mjesta izjašnjavanja, prikupljeno više od 350 000 potpisa. Riječ je o inicijativi za pokretanje referenduma za promjenu izbornog sustava. Točne podatke inicijativa će imati nakon što se obrade svi podaci, uključujući i oni iz najudaljenijih mjesta.

Iz inicijative su uvjereni kako je prikupljeno dovoljno potpisa (374 000) te da će referendum o promjeni izbornog sustava biti raspisan.

Inicijativa planira čim prije predati potpise Saboru nakon što prikupi sve potpisne knjižice te će zatražiti od Sabora žurni postupak provjere potpisa kako bi se referendum mogao održati u isto vrijeme s predsjedničkim izborima te kako bi se smanjili dodatni troškovi za održavanje referenduma.

10 posto uključujući dijasporu ili 10 posto bez dijaspore

Nakon pripćenja inicijative reagirao je ministar uprave Arsen Bauk, koji tvrdi kako je za raspisivanje referenduma potrebno skupiti 452 000 potpisa. On je pojasnio kako se radi o 10 posto od ukupnog broja birača upisanih u registar, uključujući i birače u dijaspori.

U današnjoj emisiji Hrvatskog radija „U mreži Prvog“ u kojoj su gostovali Krešimir Planinić, voditelj pravnog tima inicijative „U ime obitelji“, nezavisni zastupnik Josip Kregar, te Milan Kovač iz HDZ-a, razgovaralo se o završenoj inicijativi.

Planinić je komentirao izjavu ministra Bauka te je napomenuo kako pravila glase 10 posto od ukupnog broja birača u Hrvatskoj. „Ako se ne mijenjaju pravila, jednostavno je koliko je 10 posto. Žalosno je da predstavnici javne vlasti do sada nisu izrekli tu brojku“, rekao je Planinić. On se osvrnuo na činjenicu kako političari ne žele promijeniti izborni sustav.

„Nema smisla prilagođavati pravila trenutnoj situaciji. Kako je bilo ranije tako neka bude i sada. Nakon završene utakmice govorimo da pravila nisu bila dobra. Ne treba ništa novoga tu izmišljati, kako je do sada tumačio i Odbor i Ustavni sud, trebaju se primijeniti i u ovom slučaju. Ako potpise znamo prebrojiti kada se radi o svim drugim situacijama, onda je ovdje ista stvar“ rekao je Kregar.

HDZ-ov Milan Kovač dotaknuo se dijela izbornog zakona koji se odnosi na dijasporu, te je ustvrdio kako zakon u tom pogledu nije dobar te kako se Inicijativa uopće nije dotaknula tog pitanja. Najavio je kako će uskoro HDZ pokrenuti inicijativu o izbornom zakonu.

Planinić je zaključio kako je ovakav izborni sustav nepravedan te se zapitao postoji li ijedna europska država koja dozvoljava da na temelju koalicijskog sporazuma u Sabor uđu i one stranke koje su dobile manje od 2 posto glasova.

(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni