Kolicima za tržnicu udahnula novi izgled

Kolicima za tržnicu udahnula novi izgled

Ekolica su nakon glasovanja osvojila drugu nagradu. Nakon toga Gamulin i Pošpaić odlučuju proizvesti različite modele Ekolica, a naša sugovornica kaže kako se kupcima posebno svidjela kombinacija prirodne šibe i umjetnog ratana. Ekolica se izrađuju u Šemovcu kraj Varaždina u Drvenariji Pošpaić

Veronika Gamulin po struci je povjesničarka umjetnosti, a reći će kako je u životu radila sve i svašta. Projekti vezani uz različite izložbe i umjetničke projekte, novinarka na HRT-u, scenografkinja na reklamama, filmovima i različitim događajima po Hrvatskoj, samo su neki od poslova koji su okupirali ovu Zagrepčanku. Sve se promijenilo 2012. godine kada su Zagrebačka banka i Hrvatska obrtnička komora raspisale natječaj pod nazivom „Moj motiv“ na koji se prijavila Gamulin s jednim zanimljivim proizvodom pod nazivom Ekolica. Riječ je kolicima za tržnicu koja su napravljena tradicijskim umijećem pletenja vrbove šibe.

Ekolica-na-Dolcu„Prvotno sam htjela napraviti kolica od komušine, ali materijal se pokazao nedovoljno trajnim, tako da je odluka pala na čvršću i trajniju šibu. Neguljena i neobrađena šiba stvara onaj dojam sirovosti i prirodnosti, koji mi se najviše sviđao. Vrbova šiba ima i izdanke, takozvane cica mace, koje su ostavljene na nekim modelima. Na takvim je detaljima zapravo vidljivo iz kojeg kraja šibe potječu“, pojašnjava Gamulin. Vrlo brzo ova mlada žena pronašla je pletera košaraša, koji je izveo košaru na kotačima. Riječ je o Zvonku Pošpaiću iz Šemovca koji je izradio Ekolica, točno onako kako ih je zamislila naša sugovornica. Pošpaić i Gamulin su se susretali s brojnim poteškoćama prilikom izrade Ekolica. „U Hrvatskoj se nažalost malo toga proizvodi pa je postojao problem nabavkom kotača i konstrukcije za kolica, koja bi trebala biti estetski privlačna, ali i funkcionalna.“

Ekolica imaju šestinski vez

Ekolica su nakon glasovanja osvojila drugu nagradu. Nakon toga Gamulin i Pošpaić odlučuju proizvesti različite modele Ekolica, a naša sugovornica kaže kako se kupcima posebno svidjela kombinacija prirodne šibe i umjetnog ratana. Ekolica se izrađuju u Šemovcu kraj Varaždina u Drvenariji Pošpaić. „Majstor Zvonko je tradicionalni pletar i košaraš, koji je naslijedio obiteljski obrt. On i njegova obitelj bave se ovim poslom, a pri izradi Ekolica koristi se šiba koja može biti guljena, neobrađena, izbijeljena“, objašnjava Gamulin i dodaje kako se cijena Ekolica kreće oko 400 kuna. Mlada kreativka priznaje kako ne zna plesti šibu, no učila je u sklopu radionice koju je zajedno s Pošpaićem održala na Dolcu tijekom prošle godine.

Pletena kolica postoje u svijetu u različitim varijantama, no Ekolica su specifična po šestinskom vezu, koji je specifičan za domaće košaraštvo. Upravo je to najzanimljivije kupcima. „Ekolica su ručni rad, samim time su jedinstvena. Kupcima se sviđa to što se koriste prirodni materijali i to što su proizvedena u Hrvatskoj. Ekolica imaju taj retro nostalgičarski štih koji ljudi cijene“, smatra Gamulin.

Za sada samo u Hrvatskoj

Veronika Gamulin
Veronika Gamulin

Osim putem interneta Ekolica se mogu kupiti i u Galeriji Link u Radićevoj ulici, a mlada kreativka priznaje kako pregovaraju s nekim stranim galerijama koje bi možda mogle u svojoj ponudi imati i hrvatska Ekolica. Ova svestrana mlada žena trenutačno živi na Hvaru gdje za potrebe studija provodi jedno istraživanje. „Vezano je za nekadašnje tvornice za preradu ribe na otocima. Općenito me zanimaju aspekti kulturne baštine, odnosno prezentiranje prošlosti u muzeološkom i edukacijskom segmentu. Trenutačno sam u „istraživačkoj“ fazi, tako da još ne razmišljam o obrtu, koji zahtjeva veliku odgovornost i davanja. Zasada se financiram povremenim honorarima“, iskrena je Gamulin. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni