Kolaži Duška Šibla

Kolaži Duška Šibla

Opus kolaža Duška Šibla rijetko je interesantan opus, atraktivan i poticajan u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti

Miroslav Pelikan

Odavno se učvrstilo razmišljanje kako u slikarstvu vrijede samo ulja i akrili na platnu (mada se često branimo kako su taj stav nametnuli galeristi, a onda se i mi nekako složili s time), dok su sve druge tehnike i sve druge podloge, samo ono drugo, sekundarno, manje važno, manje zanimljivo i manje intrigantno ili izazovno.

Već neko vrijeme ugledni i popularni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar s više adresa, od Zagreba, preko Dubrovnika i Opatije do Londona, Duško Šibl, u situaciji kada ima skromnije mogućnosti za rad, izrađuje čitave ciklusa kolaža. Njegovi izresci od raznobojnog sjajnog papira, uklopljeni su u novostvoreni svijet figura u pokretu (omiljena Šiblova motivika) u razdobljima kontinuiranog slikanja s uljem i akrilom na platnu, srednjih i većih formata.

Šiblove isprepletene, grčevito izvijene figure dočaravaju često fantastičnu koreografiju baletnih umjetnika, likove u neprekidnom pokretu, koji se ni za trenutak ne zadržavaju na jednom mjestu jer nema stajanja – kretanje je svrha života likova na kolažima ovog nadahnutog umjetnika. Šibl kreira napetu kompoziciju nekoliko tajanstvenih, neprepoznatljivih lica u strastvenom i nezaustavljivom kolopletu gesti, koraka, iznimnog i uzbudljivog ritma, koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Možemo po slobodnoj volji i osobnom afinitetu zamišljati glazbu koja odjekuje ili se jedva čuje između gibljivih tijela i njihovih teško predvidivih poteza. Snaga raznobojnog i jednostavnog kolaža izvanredna je,dojam koji ostavlja na gledatelja je dubok i iskren.

Opus kolaža Duška Šibla rijetko je interesantan opus, atraktivan i poticajan u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti.

Miroslav Pelikan

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni