Kolarić: Broj zaraženih će rasti dok se ne uvedu restriktivnije mjere

Kolarić: Broj zaraženih će rasti dok se ne uvedu restriktivnije mjere

(Foto: Vlada RH)

„U Zagrebu imamo nagli porast broja zaraženih koji će biti veliko opterećenje za zdravstveni sustav. Epidemiolozi više ne stignu kontaktirati niti sve zaražene isti dan od dobivanja nalaza”, prokomentirao je Koalrić za ZG-magazin

Ivana Vranješ

U Hrvatskoj je u ponedjeljak zabilježeno 828 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a preminulo je 15 osoba. Najviše novozaraženih je bilo u Zagrebu, odnosno njih 558. Također je i Zagrebačka županija zabilježila rekordan broj od 235 zaraženih. S obzirom na gotovo popunjene bolničke kapacitete za smještaj Covid-19 pacijenata s blagom ili srednje teškom kliničkom slikom spremna je i zagrebačka Arena.

Porast broja zaraženih u Hrvatskoj i Zagrebu za portal ZG-magazin komentirao je epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” i predsjednik Odbora za zdravstvo Gradske skupštine prof. dr. Branko Kolarić.

„U Zagrebu imamo nagli porast broja zaraženih koji će biti veliko opterećenje za zdravstveni sustav. Epidemiolozi više ne stignu kontaktirati niti sve zaražene isti dan od dobivanja nalaza. Nažalost, u Zagrebu i Hrvatskoj očekujem daljnji porast broja zaraženih, do trenutka uvođenja restriktivnijih mjera”, izjavio je Kolarić. Naglasio je da postojeće mjere za sprečavanje širenja koronavirusa nisu dostatne, odnosno one bi to bile da se dosljedno provode.

„Mjere na nivou preporuka, a ne obaveze očito kod nas nisu efikasne. Mislim da bi nepridržavanje protuepidemijskih mjera trebalo rezultirati sankcijama za one koji ih se ne pridržavaju”, istaknuo je. Ustvrdio je da najveća opasnost Covid-19 epidemije u konačnici nije ukupan broj umrlih nego urušavanje zdravstvenog sustava za sve građane i za sva zdravstvena stanja.

„Odbor za zdravstvo zagrebačke Gradske skupštine prati stanje na području zdravstva u pogledu zdravstvene zaštite građana i ostvarivanju zadaća Grada Zagreba na tom području“, rekao je Kolarić za ZG-magazin. Najavio je da će na dnevnom redu Obora svakako biti i tema odgovor Grada Zagreba na ove jeseni nagli porast broja zaraženih koronavirusom.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni