“Kolač” od PVC-a

“Kolač” od PVC-a

(Ilustracija: PVC cijevi)

Sa zanimanjem sam pročitao novi recept za izvrstan »kolač«, koji je objavljen u tiskanim i elektroničkim medijima u ponedjeljak 5. veljače 2019.

Dan kasnije na kavi ispričam trojici prijatelja taj recept. To je izvrstan »jabučni kolač« s glavnim sastojkom »ananasom«. Prijatelji u jedan glas: Je li ti nama govoriš o jučerašnjoj vijesti o nedavnoj nesreći u hidrocentrali Dubrovnik u Platu? Gdje su se zapalile PVC-ploče načinjene od poliestera. Popularne stakloplastike.

Nepotrebno je ulaziti u pojedinosti, još manje prozivati medije koji su vjerojatno doslovno prenijeli vijest. No dovodi se u pitanje stručnost onih koji su poslali u svijet takvo obrazloženje. PVC cijevi i profili, poznata plastična stolarija su vrlo prošireni u građevinarstvu. Čini se da je ipak bio u pitanju neki drugi plastični materijal, a ne PVC-ploče. Ono što zabrinjava je činjenica da se tako slabo poznaje inače najzeleniji materijal 21. stoljeća – plastiku. A razlika između PVC-a (»jabuka«) i poliestera (»ananas«) je vrlo velika i tu bi razliku trebali znati svi koji su završili opće obrazovanje barem od šezdesetih godina. Kada je započela eksplozija razvoja plastike i plastičnih proizvoda.

Nažalost, Hrvatska trenutno nema ni udrugu, ni časopis, pa ni sada ni godinu dana stari »Plastičarski kutak« na portalu ZG-magazin. Nema trenutno platforme koja bi javnost upoznavala s prednostima i nedostacima plastike i gume te posebno plastičnih i gumenih proizvoda.

prof. emer. Igor Čatić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni