Kokain i ecstasy u Zagrebu sve traženiji

Kokain i ecstasy u Zagrebu sve traženiji

Konzumacija kokaina u pet godina utrostručena, na liječenju 1950 opijatskih ovisnika

„Imamo dobru suradnju s pravosuđem, ali i s centrima za socijalnu skrb, a htjeli bi više imati suradnje sa školama i s liječnicima obiteljske medicine. Problem konzumiranja droge je jako raširen”, istaknula je defektologinja Lucija Sabljić iz Službe za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Grada Zagreba

Ivana Vranješ

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) i Gradski ured za zdravstvo u utorak su u Edukacijskom centru HZJZ-a organizirali stručni skup na kojem se govorilo o izazovima na području skrbi za maloljetnike s problematičnom uporabom droga te o mogućnostima unaprijeđenja međusobne suradnje zdravstvenog, socijalnog, odgojno-obrazovnog i represivnog sustava.

Prema epidemiološkim podacima problematična uporaba droga i drugih psihoaktivnih tvari značajno je prisutna među djecom i mladima na području Zagreba.

“Iako su u prethodnom razdoblju uloženi značajni napori s ciljem učinkovitijeg rješavanja problema zlouporabe droga i drugih sredstava ovisnosti kod djece i mladih, nužno je da tematske i preventivne intervencije u području problematike ovisnosti i dalje budu jedan od prioriteta i zadaća našeg Zavoda, ali i sastavni dio javnozdravstvenih politika zaštite zdravlja djece, mladih i obitelji“, rekao je ravnatelj HZJZ-a docent Krunoslav Capak.

Dodao je da je skup jedna od aktivnosti kojom se obilježava 26. lipnja kao Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama, a koji je proglasila Opća skupština Ujedinjenih naroda želeći upozoriti svjetsku javnost na rastući problem zlouporabe droga i potrebu uključivanja svih aktera na nacionalnoj i globalnoj razini u postizanju zajedničkog cilja – međunarodnog društva slobodnog od zlouporaba droga.

Konzumacija droga u porastu

Na konzumaciju droga u Zagrebu osvrnuo se pomoćnik ravnatelja HZJZ-a Željko Petković.

„U suradnji s Institutom Ruđer Bošković analizirali smo otpadne vode i otkrili da se posljednjih pet godina u Zagrebu bilježi porast konzumacije kokaina od dva do tri puta. Isto tako, ako gledamo neke druge stimulanse poput amfetamina i ecstasyja, možemo govoriti o rastu potrošnje od jedan do dva puta“, istaknuo je Petković.

Zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo dr. Ivana Portolan Pajić je podsjetila da je Grad Zagreb donio dva akcijska plana za suzbijanje i prevenciju ovisnosti. Riječ je o Akcijskom planu za suzbijanje zlouporabe alkohola i Akcijskom planu za prevenciju i suzbijanje zlouporaba droga te drugih oblika ovisničkog ponašanja.

Spomenula je i da je na posljednjoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine podržan i prihvaćen prijedlog o pristupanju Grada Zagreba Europskoj mreži gradova bez droga. Riječ je o neprofitnoj organizaciji osnovanoj u Švedskoj koja okuplja 30 europskih zemalja, s više od 250 gradova sa zajedničkim ciljem, a to je borba protiv ovisnosti.

„Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na nivou Zagreba u sustavu liječenja je 1950 ovisnika i to uglavnom od opijatskog tipa ovisnosti. Svake godine u sustav liječenja na jedan tip opijatskog ovisnika ulaze tri neopijatska tipa ovisnika, odnosno ovisnika o drugim psihoaktivnim tvarima“, kazala je Portolan Pajić.

Ovisnici lani evidentirani u počinjenju 1500 prekršajnih i 165 kaznenih djela

Naglasila je da najveći dio Akcijskih planova odnosi se na mjere prevencije dok je represija u domeni Policijske uprave zagrebačke.

„Kad je u pitanju zlouporaba droga u prošloj godini policija je utvrdila je 1500 prekršajnih djela i 165 kaznenih djela“, dodala je Portolan Pajić. Kazaala je da je međuresorna suradnja dobra, ali može biti i još bolja.

Defektologinja Lucija Sabljić iz Službe za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Grada Zagreba osvrnula se na tretman maloljetnika u Službi za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

„Adolescenti imaju otpor prema uključivanju u tretman, jer u najvećem broju slučajeva vjeruju da njima ne treba tretman, da oni nemaju problema“, rekla je Sabljić. Dodala je da mladima pomoć nudi tim stručnjaka: psihijatri, psiholozi, socijalni radnici, socijalni pedagozi te se provode psihoterapije, savjetovanja, grupni rad i individualni rad s maloljetnicima te njihovim roditeljima.

Adolescenti imaju otpor prema uključivanju u tretman liječenja od ovisnosti

„Imamo dobru suradnju s pravosuđem, ali i s centrima za socijalnu skrb, a htjeli bi više imati suradnje sa školama i s liječnicima obiteljske medicine. Svake godine imamo oko 600 mladih u dobi od 14 do 26 godina. Problem konzumiranja droge je jako raširen”, istaknula je Sabljić.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni