Kojić: Propao je Vladin projekt destabilizacije Zagreba

Kojić: Propao je Vladin projekt destabilizacije Zagreba

Pročelnik nije krio zadovoljstvo odlukom da Zagreb u državni proračun ne treba uplatiti 337 milijuna kuna, a za pozitivnu atmosferu doprinijela je i nedavna vijest kako je agencija Standard & Poor’s u svom posljednjem izvješću poboljšala kreditni rejting Zagrebačkog holdinga

Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić komentirao je presudu Visokog upravnog suda prema kojem je odbijena žalba Ministarstva financija i zbog koje Grad Zagreb ne duguje državi 337 milijuna kuna, već upravo suprotno – iz državnog proračuna se Gradu treba vratiti uplaćenih 205 milijuna kuna plus kamate.

„Projekt destabilizacije Zagreba od strane Vlade i Ministarstva financija je propao“, kazao je Kojić na današnjoj konferenciji za medije u Gradskoj upravi, dodavši kako pri tome ne misli samo na sadašnju Vladu, nego i na one prethodne koje su inzistirale, kako kaže pročelnik, na „besmislenim tvrdnjama“.

Podsjetimo o čemu se točno radi.

Grad Zagreb je krajem 2012. godine dobio nalog pod prijetnjom blokade da u državni proračun uplati 337 milijuna kuna za decentralizirane funkcije, zbog čega je Grad podignuo tužbu. Riječ je o novcu za školstvo, vatrogasce i bolnice, koji je, po mišljenju tadašnjeg ministra Slavka Linića, Grad Zagreb trebao uplatiti državi.

Upravni sud je presudio u korist Grada zbog čega Ministarstvo financija ulaže žalbu Visokom upravnom sudu, ali presuda ostaje nepromijenjena.

Nakon presude Visokog upravnog suda, u Gradskoj upravi očekuju kako će im za pravo dati i Trgovački sud, pred kojim su tražili povrat 205 milijuna kuna prethodno uplaćenih u državni proračun, a računaju da bi se taj iznos s kamatom mogao popeti na 400 milijuna.

Kojić je pri tome naglasio kako odluka Upravnog suda obvezuje i Trgovački sud tako da on neće odlučivati o tome hoće li se isplatiti taj novac, već samo o tome kako će on biti vraćen Zagrebu.

Smanjen broj zaposlenih u Holdingu

Pročelnik na konferenciji nije krio zadovoljstvo odlukom, a za pozitivnu atmosferu u Gradskoj upravi doprinijela je i nedavna vijest kako je međunarodna agencija Standard & Poor’s u svom posljednjem izvješću poboljšala kreditni rejting Zagrebačkog holdinga s prijašnjeg B na B+, uz stabilne izglede za budućnost.

Poboljšanje kreditnog rejtinga komentirala je i Ana Stojić Deban, predsjednica uprave Zagrebačkog holdinga, pritom istaknuvši kako je ova ocjena rezultat financijske konsolidacije koju provodi Uprava tvrtke.

„Naš proces restrukturiranja, koji je započeo 2013. godine, još traje pa očekujemo bolje rezultate u budućnosti. Holding je smanjio broj zaposlenih za oko 12 posto ili za gotovo 1500 radnika, dugovanja smo smanjili  za 1,6 milijardi kuna, a građani nisu osjetili smanjivanje kvalitete usluga. No proces se nastavlja pa nam još, između ostalog, predstoji refinanciranje obveznica i novi modeli upravljanja“, kazala je Stojić Deban.

 

I. Conjar

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni