Koji su to sve gradovi prijatelji našem Zagrebu?

Koji su to sve gradovi prijatelji našem Zagrebu?

Hrvatska prijestolnica dosad ima 46 potpisana oblika suradnje s drugim gradovima u Hrvatskoj i inozemstvu. Vrlo bliska je suradnja s Mainzom, Milanom, Pragom, Moskvom, a u regiji sa Sarajevom…

Boris Jagačić

Zagrebačka Skupština ne protekloj je sjednici usvojila Prijedlog zaključka o sklapanju Povelje o suradnji i prijateljstvu između Grada Zagreba i Grada Daruvara kojom se izražava namjera uspostavljanja i razvijanja suradnje u području gospodarstva, kulture, obrazovanja i drugim područjima od obostranog interesa. Time će se dodatno proširiti popis, odnosno produbiti suradnja s gradovima s kojima je Zagreb prijatelj. Spomenimo da hrvatska prijestolnica dosad ima 46 potpisana oblika suradnje, radi se konkretnije o Sporazumima, Protokolima i Pismima namjere koji uključuju gradove u inozemstvu i u Republici Hrvatskoj. Aktualni gradonačelnik Milan Bandić od toga je potpisao 14 oblika suradnje s glavnim gradovima i 12 oblika suradnje s drugim gradovima.

U svemu tome zanimalo nas je kako teče postupak da neka dva grada postanu prijatelji, odnosno koji preduvjeti moraju biti zadovoljeni, pa smo odgovor potražili u Gradskoj upravi.

Ondje ističu kako se radi o svojevrsnoj diplomaciji gradova te sve većoj ulozi koju gradovi dobivaju s obzirom na povećanje stanovništva u urbanim područjima. Postoje različite formulacije, poput Sporazuma o prijateljstvu ili Sporazuma o suradnji, Povelje o prijateljstvu i suradnji, no bitna je protočna komunikacija te pozitivna razmjena iskustva i znanja.

Uvriježeno je da inicijativa oko sklapanja Sporazuma o prijateljskoj suradnji dvaju gradova bude pokrenuta između glavnih gradova, no postoje iznimke. Zagreb je tako primjerice potpisao Sporazum o suradnji s regijom Molise u kojoj žive Hrvati koji još uvijek njeguju i pričaju hrvatskim jezikom zbog dobrobiti očuvanja hrvatske zajednice, a tu su još i gradovi – simboli hrvatskog stradanja u Domovinskom ratu kao što su Knin, Vukovar i Petrinja, koji su također gradovi prijatelji Grada Zagreba.

Nakon što se usuglasi tekst Sporazuma/Povelje/Memoranduma/Pisma namjere između dva grada, njega potpisuje gradonačelnik, a usvaja ga Gradska skupština.

Prvo prijateljstvo sklopljeno s Bolognom još 1963. godine

Zagreb je prvo prijateljstvo sklopio 1963. godine s talijanskom Bolognom (koja ima i svoju aveniju u Zagrebu) , a posljednje s kineskim gradom Xiangyangom 2017. godine.

Zanimalo nas je i koje su dobrobiti prijateljstava među gradovima, na što u Gradskoj upravi podsjećaju da je Milan Bandić je u Parizu sa suradnicima predstavio zagrebačke projekte francuskim poduzetnicima. Tu je i primjer prijateljstva s njemačkim gradom Mainzom, jednom od, kako kažu, najstarijih neraskidivih prijateljstava koje seže u daleku 1967. godinu. Kroz programe razmjene studenata i profesora sveučilišta u Mainzu i Zagrebu, ostvarivana je intenzivna kulturna razmjena te uspostavljana gospodarska suradnja. Tako su još prije Domovinskog rata zagrebačkim ulicama između ostalih prolazili i tramvaji iz Mannheima i Mainza. Odnosi su posebno intenzivirani za vrijeme Domovinskog rata kada je prikupljana i slana velika humanitarna pomoć te nekoliko puta dopremljena u Zagreb u pratnji tadašnjeg gradonačelnika Mainza Hermana-Hartmuta Weyela.

U duhu nastavka prijateljske suradnje, a u prigodi službenog posjeta delegacije iz Mainza predvođenoj gradonačelnikom Michaelom Eblingom u povodu obilježavanja 50 godina prijateljstva dvaju gradova 2017. godine, dodijeljena je Povelja Grada Zagreba Gradu Mainzu, njegovom gradonačelniku Michaelu Eblingu i svim građanima grada Mainza. Tom prigodom u promet je poušten i priogodni ZET-ov niskopodni tramvaj NT 2200: https://zg-magazin.com.hr/tramvaji-prijateljstva-zagreba-i-mainza/.

Prošle je godine obilježena 50. godišnjica prijateljstva s Mainzom razmjenom bogatog kulturno umjetničkog programa, a za tu je priliku priređen poseban logo

Temeljem dugogodišnje suradnje s Moskvom, na poziv gradonačelnika Moskve Sergeja Sobjanina Zagreb je 2017. godine imao svoje predstavnike na „II. Međunarodnoj olimpijadi velikih gradova“. Riječ je o timskom natjecanju školaraca u četiri discipline: matematika, fizika, kemija i informatika, u kojem su u konkurenciji od 35 gradova i 26 zemalja svijeta sudjelovali i učenici iz pet zagrebačkih srednjih škola te ostvarili zavidne rezultate.

Među gradovima s kojima Zagreb njeguje dugu tradiciju odnosa su pored spomenutog Mainza i Sankt Peterburg, Kyoto, Šangaj i Lisabon. Obilježavanja godišnjica prijateljstva su više kulturnog karaktera te se obično upriliče koncerti ili slične manifestacije i nerijetko organiziraju okrugli stolovi o gospodarskoj suradnji.

 

Logotip izrađen u povodu obilježavanja 40. obljetnice prijateljstva s Lisabonom (2017.)
I za 50. obljetnicu prijateljstva sa Sankt Peterburgom

Besplatno ljetovanje za djecu iz Sarajeva

 Što se tiče gradova u regiji, u zagrebačkoj Gradskoj upravi posebno ističu suradnju sa Sarajevom, koja je formalizirana 2001. godine. U proteklih 17 godina visoke delegacije obaju gradova su se često susretale i razmjenjivale iskustva upravljanja gradom te dogovarale i konkretne projekte od kojih posebno ističu jedan humanitarnog karaktera, a to je ljetovanje djece slabijeg imovinskog stanja iz Sarajeva u Domu Gradskog društva Crvenog križa Grada Zagreba u Novome Vinodolskom od 2014. godine. Reciprocitet te suradnje bit će odlazak djece slabijeg imovinskog stanja na zimovanje u Sarajevo. Isto tako treba spomenuti da djeca iz ruskog grada Beslan ljetuju 14. godinu za redom u Domu Gradskog društva Crvenog križa Grada Zagreba u Novome Vinodolskom kojima je pružena pomoć i potpora nakon pretrpljene tragedije izazvane brutalnim terorističkim činom.

Još jedan primjer pružene pomoći djeci izvan Hrvatske je i već tradicionalno ugošćivanje učenika Politehničke škole iz Subotice u kojoj pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku i koji posjećuju Republiku Hrvatsku, odnosno grad Zagreb. Nastavnici su se obratili gradonačelniku Grada Zagreba Milanu Bandiću sa željom da im se pomogne oko organizacije aktivnosti tijekom boravka u gradu Zagrebu. Želja učenika je da u cilju upoznavanja zagrebačke kulturne i povijesne baštine, ali i suvremenoga života, posjete pojedine muzeje, kazališta i druge znamenitosti.

Bliska suradnja s još jednim talijanskim gradom – Milanom

U tijeku je potpisivanje Povelje s Gradom Daruvarom te obnova prijateljstva s Gradom Milanom s kojim je još 17. ožujka 2008. godine potpisan Protokol o suradnji što je pokrenuto na inicijativu gradonačelnika Milana Giuseppea Sale. Novac za provedbu Povelje o suradnji i prijateljstvu osigurana su u gradskom proračunu za 2018.

Jedan od značajnih projekata i direktne suradnje s Milanom je sudjelovanje Zagreba na svjetskoj izložbi EXPO 2015., gdje je između svih država sudionica na Zagreb bio jedini grad sudionik koji se predstavio na temu: prehrana planeta, energija života, pod logom:

 

Podsjetimo da Republika Hrvatska nije sudjelovala na Svjetskoj izložbi EXPO 2015. u Milanu, a napori Grada Zagreba da preuzme cjelokupnu organizaciju i sudjelovanje nažalost nisu urodili plodom. Jedan od istaknutih projekata suradnje s Gradom Milanom svakako je i postavljanje spomenika hrvatskom velikanu, fizičaru, astronomu i matematičaru Ruđeru Boškoviću .

Milano, Italija, 13. 2. 2017. – U parku Indro Montanelli u Milanu, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, otkrio je spomenik proslavljenom hrvatskom znanstveniku, Ruđeru Boškoviću, djelo kipara Ivana Meštrovića

U tijeku su i pregovori s nadležnim predstavnicima Vlade Grada Moskve, Odjela za vanjske gospodarske i međunarodne odnose, kako bi se odabrala najbolja lokacija za postavljanje spomenika u čast J. J. Križaniću u Moskvi.

Suradnjom Zagreba i Rima ostvaren je i projekt jednoga od najinventivnijih kipara suvremene hrvatske scene, profesora Kuzme Kovačića, akad. kip. Profesor Kuzma Kovačić pripremio je izložbu svojih znamenitih djela u Rimu. Izložba je održana u muzejsko-galerijskom prostoru, Muzeja San Salvatore in Lauro, pod visokim pokroviteljstvom Papinskog vijeća za kulturu. Radilo se o vrlo zahtjevnoj izložbi, s obzirom da govorimo o izboru kiparskih ostvarenja od samih početaka njegova stvaralaštva do danas, kroz razdoblje duže od četiri desetljeća, a tematikom izložbe promovirala se hrvatska suvremena umjetnost.

U rujnu prošle godine svečano je otvoren odjel hrvatske književnosti u Europskoj knjižnici u Rimu. Europskoj knjižnici u Rimu, Grad Zagreb je poklonio 50 naslova hrvatske literature.

U Pragu podignut spomenik Tesli

Izuzetna suradnja kontinuirano se ostvaruje s gradom Pragom gdje je postavljen spomenik Nikoli Tesli, a ideja za njegovo postavljanje nastala je na inicijativu Hrvatsko-češkog društva iz Zagreba, budući da je Nikola Tesla od 1879. do 1880. studirao filozofiju na Filozofskom fakultetu Karlovog sveučilišta. U Pragu je također postavljena spomen ploča Josipu Juraju Strossmayeru, imenovana je ulica Stjepana Radića, a 17. listopada 2018. postavljena je spomen ploča Augustu Šenoi također jednom od praških studenata.

Budimpešta je također jedan od vrlo bliskih suradnika Grada Zagreba u svim područjima suradnje, a ističe se skulptura Miroslava Krleže autorice Marije Ujević Galetović koju je Zagreb darovao Budimpešti kao znak hrvatsko-mađarskog prijateljstva i višestoljetnih kulturnih veza, a skulptura je postavljena 17. lipnja 2011. na budimpeštanskom Trgu Ludovika. Što se tiče suradnje s drugim mađarskim gradom – Pečuhom, u ožujku ove godine realizirana je Svečana predaja Hrvatskog doma, a samo mjesec dana nakon i svečano otvorenje Hrvatskog kazališta Pečuh.

Ovogodišnje pobjedničko idejno rješenje, skupni uradak učenika, koji je odabrala radna skupina za odabir likovnog rada

Zagreb je prepoznao važnost obilježavanja jedinstva europske obitelji pa tako svake godine, već trinaestu godinu za redom Ured za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje obilježava Dan Europe. U obilježavanje tog dana pozvani su mladi sugrađani koji pronalaze najbolji vizualni identitet povodom proslave Dana Europe u Zagrebu za što su osigurane nagrade. Poziv za sudjelovanje u natječaju za idejno rješenje “Vizualni identitet proslave Dana Europe u Zagrebu, 2018. godine“ poslan je svim osnovnim školama grada Zagreba, na koji se prijavilo 11 osnovnih škola. 

Kako doznajemo, u tijeku je izrada prezentacije Grada Zagreba za predstavljanje u Hrvatskoj i inozemstvu, a vezano za pripreme predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije 2020. godine, koju Zagreb među ostalima ostvaruje zajedno s diplomatskim konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u inozemstvu i gradovima prijateljima unutar Europske unije.

Gradovi prijatelji Zagreba

Grad Zagreb ima potpisane Sporazume, Protokole, Izjave i Pisma namjere o suradnji s četrdeset šest gradova, uključujući gradove u inozemstvu i u Republici Hrvatskoj kako slijedi: Ankara, Astana, Beč, Berlin, Birmingham, Bologna, Brno, Bruxelles, Budimpešta, Buenos Aires, Cluj Napoca, Dayton, Jajce, Knin, Krakow, Kyoto, Leipzig, Lisabon, Ljubljana, Long Beach, Ludbreg, Mainz, Milano, Moskva, Nikozija, Nin, Opatija, Pečuh, Peking, Petrinja, Pittsburgh, Priština, Rim, Sankt Peterburg, Sarajevo, Senj, Sinj, Skopje, Split, Sofija, Šangaj, Tirana, Tromsø, Varšava, Vukovar, Xiangyang te s Centralnim federalnim okrugom Ruske Federacije, Regijom Molise i Općinom Chongqing.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni