Koje su najčešće novogodišnje odluke?

Koje su najčešće novogodišnje odluke?

Najčešće odluke vezane su za prestanak pušenja i smanjenje tjelesne težine. Općenito su usmjerene na poboljšanje kvalitete života, poput uvođenja sportskih aktivnosti, provođenja više vremena s obitelji ili ne trošenje novca na nepotrebne stvari

Ulazak u novu godinu na neki je način i obilježavanje ulaska u novo životno razdoblje pa ne čudi da se najviše odluka, ili barem planova, odvija u to vrijeme. Običaj dolazi iz antičkog Rima gdje su vjernici početkom godine obećavali bogu Janusu da će popraviti svoje ponašanje. Prema predaji, on je imao dva lica i istodobno gledao naprijed i nazad simbolizirajući pogled u prošlost i budućnost.

Najčešće odluke vezane su za prestanak pušenja i smanjenje tjelesne težine. Općenito su usmjerene na poboljšanje kvalitete života, poput uvođenja sportskih aktivnosti, provođenja više vremena s obitelji ili ne trošenje novca na nepotrebne stvari. Osim toga, još su popularna usvajanja novih znanja i pomaganje drugima.

One su pretežito kratkog vijeka, no psihologinja Kelly McGonigal sa Stanforda tvrdi da je potrebno samo promijeniti način razmišljanja i uvesti dozu samodiscipline u svoju rutinu.

Portal Moj Posao istražio je novogodišnje odluke na 300 ispitanika, prema kojem se najviše odluka donosi vezano za posao. Više od polovice, 52 posto ispitanika odlučuje se za bolji posao, dok se većoj zaradi nada njih 15 posto, a dodatnu edukaciju želi 12 posto ispitanih. Trećina njih smatra da je ispunila poslovnu odluku u 2014. godini, a žene ih ispunjavaju više u odnosu na muškarce.

Ipak, nakon samo nekoliko dana shvatimo da je sve ostalo isto u odnosu na prošlu godinu, te se vratimo u kolotečinu i realnu stvarnost. Tada shvatimo da nova godina nije životna prekretnica, već samo jedan, malo drugačiji dan u godini. To se događa i s našim odlukama, one postaju samo lažno obećanje vezano za kratkotrajnu euforiju. Navike je teško mijenjati, pogotovo pod stresom i u nedostatku vremena. (I. C.)