Koje predmete spasiti i pretvoriti u muzejsku baštinu?

Koje predmete spasiti i pretvoriti u muzejsku baštinu?

U današnje vrijeme, kada tehnologija zastarijeva već nakon nekoliko mjeseci na kustosima ostaje težak zadatak njihova odabira i smještanja u kontekst društvenih okolnosti i vremena

U Tehničkom muzeju »Nikola Tesla« u ponedjeljak, 6. ožujka u 19 sati bit će otvorena izložba Iz svakodnevnice u baštinu – Akvizicije Muzeja od 2000. do 2016. Izložba ostaje otvorena do 9. travnja 2017., a ulaz je besplatan.

U današnje vrijeme, kada tehnologija zastarijeva već nakon godinu dana ili čak nekoliko mjeseci, gomilaju se ostaci tih napuštenih relikata prošlosti, a na kustosima ostaje težak zadatak njihova odabira i smještanja u kontekst društvenih okolnosti i vremena. Što je to što vrijedi spasiti iz svakodnevice i pretvoriti u baštinu na kojoj će se u budućnost sagledavati razina naprednih ideja predaka? Trebala bi to biti svojevrsna baština prošlosti za vizije budućnosti, ali izbor je u doba tehnološke hiperprodukcije vrlo težak i odgovoran zadatak čije naše rezultate smo dijelom pokušali kontekstualizirati ovom izložbom…

Izložba Iz svakodnevnice u baštinu nudi izbor predmeta sakupljenih od 2000. do 2016. jer definira skupljanje u 21. stoljeću, u razdoblju u kojemu je ta aktivnost bila vrlo intenzivna – nabavljeno je 5519 predmeta, što čini oko četrdeset posto cjelokupnog fundusa. Od toga su 3893 predmeta darovana Muzeju, 1383 su otkupljena, 79 predmeta ušlo je u fundus kao otpis osnovnoga sredstva, odnosno nakon upotrebe u Muzeju predmeti su ušli u zbirke, a 164 dobivena su nasljeđivanjem. Izložene predmete doniralo je više od 120 pojedinaca, ustanova i tvrtki, a otkup je financiran sredstvima Grada Zagreba i vlastitim prihodima.

Privlačenje donatora

Na izložbi će biti predstavljeno četristotinjak predmeta iz dvadeset zbirki (Elektroenergija, Fizika, Geodezija, Gramofoni i magnetofoni, Instrumenti i učila, Kućanska tehnika, Motori s unutarnjim izgaranjem, Nosači zvuka, Obrti, Prometna tehnika, računalna tehnika, računska tehnika, radijska i televizijska tehnika, rasvjeta, rudarska tehnika, Strojarstvo, Tehnika pisanja i umnožavanja teksta, Tekstilna tehnika, Telegrafija i telefonija, Uredska oprema i pribor) od ukupno 41 zbirke Muzeja. Bit će predstavljene i kvizicije knjižnice Muzeja kao specijalizirane i jedinstvene muzejske knjižnice za područje tehnike, čija građa, između ostaloga, upotpunjava i kontekstualizira muzejske predmete.

Proizvodi Tvornice računskih strojeva Zagreb i tvrtke Digitron Buje

Tehnički muzej Nikola Tesla osnovan je 1954. i tada je počelo formiranje muzejskoga fundusa, dijelom i premještanjem “tehničke” građe iz drugih muzeja, kao što je Muzej za umjetnost i obrt. Tijekom niza godina Muzej je dobivao donacije institucija (fakulteta), tvornica i tvrtki kao i pojedinaca ili ponude za otkup, dok je građa prikupljena terenskim radom malobrojna. Iako mu je osnivač Grad Zagreb, Muzej funkcionira kao nacionalni muzej i prikuplja građu iz cijele Hrvatske, a još uvijek i iz bivše Jugoslavije kada je riječ o predmetima koji su se masovno upotrebljavali u svim dijelovima zemlje i dio su aktualnog identiteta. Kreiranjem stalnog postava, otvorenog 1963., formirani su tematski odjeli koji su funkcionirali kao okvir za skupljanje građe, a podjela na zbirke dogodila se tek početkom devedesetih godina. Danas je građa raspoređena u 41 zbirku, što je odraz velike širine područja tehnike i tehnologije, a u manjem opsegu i znanosti, koje Muzej obuhvaća.

Izlaganjem prikupljenih predmeta želi se pokazati širokoj javnosti, osnivaču i donatorima što je sve predmet interesa Muzeja, što sve imaju i kako to čuvaju senzibilizirati potencijalne donatore da razmotre mogućnost ponude Muzeju. Osim toga cilj je i uspostaviti kontakt između javnosti i muzejskih djelatnika kako bi se na što kvalitetniji način prikupili vrijedni predmeti te time upotpunile zbirke ili osnovale nove. (ZG-MAGAZIN)