Koenigsegg poboljšao vlastiti rekord u postizanju ubrzanja do 300 km/h

Koenigsegg poboljšao vlastiti rekord u postizanju ubrzanja do 300 km/h

Iz Koenigsegga najavljuju još jednu testnu vožnju, a nama preostaje čekanje službenog testiranja za potvrdu Guinnessovog rekorda

Koenigseggov automobil Agera R trenutni je Guinnessov svjetski rekorder u postizanju 0 -300 – 0 km/h s vremenom od 21,19 sekundi iz 2011. godine. One:1, superautomobil iste tvrtke, nedavno je poboljšao postojeći rezultat tijekom priprema za obaranje novog rekorda i to za impresivnih 3,24 sekundi.

Probne vožnje održale su se 8. lipnja na Koenigseggovoj testnoj stazi u Ängelholmu u Švedskoj, gdje se postiglo novo rekordno vrijeme od 17,95 sekundi za postizanje 300 km/h iz mirovanja, nakon čega se usporava do zaustavljanja. Zabilježeno je ubrzanje do 300 k/ h u vremenu od 11,922 sekundi i usporavanje do zaustavljanja u daljnjih 6,032 sekundi. Vozač Robert Serwanski povećao je brzinu i do 340 km/h i to za 20,71 sekundi sveukupno.

Tijekom testiranja, faze ubrzanja i usporavanja malo su se razlikovale, a kompanija je procijenila da je vrijeme od 17,49 potpuno izvedivo. Naglasili su kako je automobil kojeg su koristili 50 kilograma teži od verzije za proizvodnju zbog dodatnih zaštita koje se nalaze u njemu zbog sigurnosti tijekom testiranja.

Iz Koenigsegga najavljuju još jednu testnu vožnju, a nama preostaje čekanje službenog testiranja za potvrdu Guinnessovog rekorda. (zg-m)