Kod Zavidovića otkrivena najveća kamena kugla u Europi

Kod Zavidovića otkrivena najveća kamena kugla u Europi

Kamena kugla nedavno pronađena u mjestu Podubravlje, nedaleko od Zavidovića, najveća je takva kugla u susjednoj Bosni i Hercegovini i Europi, a možda čak i u svijetu. Tako kaže arheološki tim predvođen dr. Semirom Osmanagićem.

Naime, početkom ožujka ove godine započelo je iskopavanje kamene kugle u Podubravlju,a nakon samo desetak dana kopanja, otkriveno je da je riječ o megalitnim dimenzijama kugle. Pretpostavlja se da ukupni obujam pronađene kamene kugle iznosi između osam i devet metara. Zasad iskopani dio ima obujam od 3,80 m.

Fenomen pethistorijskih kamenih kugli dr. Semir Osmanagić istražuje petnaestak godina. U sklopu svog istraživačkom rada, posjećivao je nalazišta kamenih kugli na jugu Kostarike, u zapadnom Meksiku, na Uskršnjem Otoku, Turskoj, otoku Isla del Cano u Pacifiku, Tunisu te Kanarskim otocima. Kamene kugle su prisutne i na Antarktici, Novom Zelandu, Rusiji, Egiptu, SAD-u, Argentini. Na Balkanu ih ima u sjevernoj Albaniji, Dalmatinskoj Zagori, zapadnoj Srbiji i Sandžaku.

Do sada je tim dr. Semira Osmanagića pronašao kamene kugle na dvadeset lokacija u BiH: osam oblikovanih granitnih kugli u Teočaku kod Tuzle, vulkansku kamenu kuglu kod Konjica, u selima Trn i Slatina kod Banja Luke, zatim u Varešu, Zenici, Bihaću, Žepču, i drugdje.

kamena_kugla_bih

Najveće nalazište je kod Zavidovića, u Dubokom potoku, gdje je svojevremeno bilo čak 80 kugli. Neke su završile u rijeci Bosni, veći dio su lokalni stanovnici razbili u potrazi za blagom kojeg nikada nisu našli, jedan dio ukrašava privatna imanja, a još uvijek ima osam očuvanih kamenih kugli koje leže u potoku. U rujnu 2006. osnovan je Arheološki park: Bosanske kamene kugle, koji je pretvoren u turističku atrakciju sa ciljem promocije kamenih kugla.

U masivnoj kamenoj gromadi pronađenoj pokraj Zavidovića ne bi bilo ništa neobično, da njezin oblik nije savršeno sferičan i na neki način sličan ostalim misteriozni fenomenima koji se pojavljuju na cijeloj planeti Zemlji.

„Njihov oblik je dokaz ljudske neimarske vještine“, kaže dr. Osmanagić. No, to nije jedina neobičnost. Tim dr. Semira Osmanagića tvrdi da je svrha kugli privući pozitivnu energiju i tako očistiti ljudsku auru.

Uzorci materijala sa kugle iz Zavidovića analizirani na Institutu za materijale u Zenici, pokazali su prisutnost devet kemisjkih elemenata plus tragove mangana, što ih čini različitima od prirodnih stijena iz istog kraja. Naime, prirodne stijene u istom omjeru sadržavaju sve kemijske elemente ako i kamene kugle, ali ne sadržavaju mangan. Stoga dr. Osmanagić pretpostavlja da je drevna civilizacija na tim prostorima otapala prirodni kamen i dodavala aditive kako bi se poboljšala kvaliteta, izljevali bi otopinu u velike kalupe i dobivali izuzetno čvrste kamene kugle.

Ipak, znanstvenici zasad lome koplja oko toga jesu li kamene kugle geološki ili arheološki fenomen. Oni nešto pragmatičniji brinu oko vlasništva i tko polaže vlasništvo na kamene kugle u BiH te kako njima privući što više turista iz cijeloga svijeta. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni