Kod Teslinog spomenika položen vijenac i puštena bijela golubica

Kod Teslinog spomenika položen vijenac i puštena bijela golubica

U povodu 160. obljetnice rođenja znanstvenika i izumitelja Nikole Tesle četvrtu godinu zaredom pred njegovim spomenikom u centru Zagreba, djelom kipara Ivana Meštrovića, u nedjelju je položen vijenac nakon čega je tradicionalno u zrak puštena bijela »Teslina golubica« kao simbol mira i napretka. Lovorov vijenac ispred Teslinog spomenika na križanju Tesline i Preradovićeve ulice položio je gradonačelnik Milan Bandić, u društvu predsjednice Udruge Nikola Tesla – genij za budućnost Dragice Mihajlović i prof. dr. sc. Karolja Skale iz Instituta Ruđer Bošković.

»Svake godine ovdje se prisjećamo jednog od najvećih izumitelj u povijesti svijeta koji je svojim izumima zadužio cijeli svijet i na tome mu veliko hvala«, rekao je gradonačelnik Bandić.

On se prisjetio se prijateljstva Nikole Tesle s kiparom Ivanom Meštrovićom, koji je napravio spomenik 1956. godine povodom 100. godina rođenja Tesle i koji deset godina stoji u centru grada.

»Tesla je ostavio neizbrisiv trag u svijetu. Zaslužan je za stvaranje moderne civilizacije i jedan je od najvećih genija koje je svijet imao«, poručeno je na skupu održanom u sklopu sedme tradicionalne manifestacije Tesla i Prijatelji, u organizaciji Udruge Nikola Tesla – genij za budućnost.

Na poticaj udruge Hrvatski je sabor prije tri godine jučerašnji dan proglasio Danom Nikole Tesle i Danom znanosti, tehnologije i inovacije.

Tijekom današnjeg, ujedno i završnog dana manifestacije bit će svečano predstavljen novi natpis na pročelju Tehničkog muzeja Nikola Tesla. Uz postojeći natpis Tehnički muzej dodan je u svjetlećoj formi potpis Nikole Tesle, a kojim je i on svojedobno potpisivao svoje mnogobrojne patente. S obzirom na Teslin rad na uređajima za proizvodnju, prijenos i primjenu izmjeničnih struja, autor idejnog rješenja arhitekt Željko Kovačić, predložio je upravo tu svjetleću formu.

Ovogodišnja manifestacija održava se pod pokroviteljstvom Predsjednika Hrvatskog sabora Željka Reinera, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Grada Zagreba, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Turističke zajednice Grada Zagreba i Hrvatske gospodarske komore – Komore Zagreb. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni