“Kod kuće sam bila usamljena, ljepše mi je u domu…”

“Kod kuće sam bila usamljena, ljepše mi je u domu…”

(Foto: Grad Zagreb / Facebook)

Održan 16. Gerontološki tulum

„Najveći problem u starosti je usamljenost. Kod kuće sam bila usamljena, djeca su se razišla i odlučila sam se za dom. U domu sudjelujem u svim aktivnostima, uključena sam u pjevačku i literarnu grupu… Ljepše mi je nego kod kuće…“, rekla nam je Gordana Nikolić

Ivana Vranješ

U povodu Međunarodnog dana starijih osoba u utorak je na Strossmayerovom trgu održan 16. Geronološki tulum. Na manifestaciji po kojoj je Zagreb postao prepoznatljiv osobe starije životne dobi iz umirovljeničkih domova i udruga predstavili su se kao izlagači i izvođači.

Brojni posjetitelji mogli su na štandovima razgledati i kupiti rukotvorine starijih sugrađana, ali i uživati u njihovom nastupu u kulturno-umjetničkom programu. U preventivno-zdravstvenom dijelu građani su mogli izmjeriti tlak, šećer, vensku cirkulaciju, mjeriti vitalne funkcije…

Prigodnim riječima nazočnima se obratila zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević koja je podsjetila da je Grad Zagreb primio posebno europsko priznanje za programe aktivnog i zdravog starenja.

„Naše mjere, ono što zovemo zlatnim standardom u socijalnoj zaštiti za osobe treće životne dobi su prepoznate. Želimo da gradovi i zemlje u okruženju na ovakvim događajima vide kako se sve sugrađane može uključiti u različite aktivnosti i pokazati solidarnost na djelu“, istaknula je Pavičić Vukičević. Dodala je da u suvremenom, demokratskom društvu nema suvišnih ljudi i u međugeneracijskoj solidarnosti moramo pronaći prostora za ljude svih generacija.

Već 15 godina nastupa s Maksimirskim mažortkinjama

Među izvođačima bile su i poznate Maksimirske mažoretkinje. Umirovljenica Marija Remenar u mažoretkinjama je već 15 godina. „Potrebno je u životu naći nešto što vas ispunjava. Volim nastup kao mažoretkinja, a bavim se plesom i u Maksimirskim lastama. Osjećam se kao da i nisam umirovljenica“, rekla je Remenar.

S Maksimirskim mažoretkinjama već četiri godine nastupa i Katarina Gajić, koja u tome uživa. „To mi puno znači, ne samo razonodu i razbibrigu, nego i druženje. Osim toga, pjevam još u tri pjevačka zbora, zboru Emil Corseto već 43 godine, a u zborovima Sloboda i Vatroslav Lisinski po deset godina“, rekla je za ZG-magazin Katarina Gajić.

Vrlo aktivnim životom žive i umirovljenici Doma za starije osobe Dubrava koji su predstavili svoje kreativne radove.

Usamljenost – veliki problem starijih osoba

„U domu je 130 korisnika koji su smješteni te 250 korisnika našeg gerontološkog centra. Domski korisnici imaju kreativne aktivnosti, kulturno-umjetničke aktivnosti, sudjeluju u manifestacijama izvan doma, a imamo i radionice s djecom okolnih srednjih i osnovnih škola te dječjih vrtića“, istaknula je Ivana Vratan, radni terapeut. Dodala je da je život u domu korisnicima siguran i oni se mogu posvetiti svim aktivnostima koje vole te dobivaju potrebnu zdravstvenu skrb.

Već 15 godina u zagrebačkom domu Sv. Josip je Gordana Nikolić, koja je smještajem i životom u domu iznimno zadovoljna. „Najveći problem u starosti je usamljenost. Kod kuće sam bila usamljena, djeca su se razišla i odlučila sam se za dom. U domu sudjelujem u svim aktivnostima, uključena sam u pjevačku i literarnu grupu… Ljepše mi je nego kod kuće…“, rekla nam je Gordana Nikolić.

Manifestaciju su organizirali Zaklada Zajednički put, Grad Zagreb i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni