Koarlet: Konstrukcijska obnova objekata ići će na teret Grada ili države

Koarlet: Konstrukcijska obnova objekata ići će na teret Grada ili države

(Foto: Ilustracija)

Konstrukcijska obnova objekata oštećenih u potresu proglasit će se javnim dobrom te će se izvoditi na teret Grada ili države, najavio je danas ispred zgrade u Ilici 74 zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Koarlet.

Ispred zgrade koja još čeka obnovu od potresa najavljeno je održavanje najvećeg sajam graditeljstva u regiji – ArhiBau 2021, koji će biti održan od 7. do 9. listopada u Areni Zagreb, a njegov će naglasak biti upravo obnova. U sklopu sajma održat će se i stručna konferenciji o inicijativi novog europskog Bauhausa i budućnosti nakon krize.

Predsjednik Društva arhitekata Zagreba Tihomill Matković je istaknuo kako je cilj okupiti sve dionike građevinske industrije oko glavne teme sajma, a to je kultura građenja i održivog razvoja. Osim stručne javnosti mogu na sajmu i konferenciji sudjelovati građani Zagreba, ali Banije koja je također stradala u razornom potresu.

Predstavnik stanara zgrade u Ilici 71, glumac i redatelj Rene Medvešek je rekao da 20 vlasnika stanova u toj zgradi puno očekuje od sajma u čijem će središtu biti obnova.

Vlasnici “pred zidom”

„Nalazimo se pred zidom i kao vlasnici stanova nemamo izgleda da postignemo rješenje naših problema, jer problemi nadilaze naše mogućnosti. Postavljena pravila igre su besmislena i nemoguća. Sve je prepušteno nama amaterima i volonterima”, rekao je Medvešek. Spomenuo je da su vlasnici stanova uložili do sada 400 tisuća kuna za hitne intervencije, a zgrada još nije do kraja obnovljena te je trenutno iseljena. Upozorio je i na problem imovinsko-pravnih odnosa.

Zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet je rekao kako razumije probleme i frustracije vlasnika stanova u Ilici 71, kao i drugih stradalih u potresu.

Tvrdi kako je nova gradska vlast učinila sve da se obnova ubrza: “Imali smo čak tri poziva preko Ureda za graditeljstvo za dodjelu jednokratne pomoći. Organizirali smo i mobilne timove koji pomažu građanima u apliciranju prema Ministarstvu graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine”.

Koarlet kaže da se proaktivno radi na obnovu zgrada, ali da je obnova dugotrajan i kompliciran proces. Pojasnio je da će se izmjenom Zakona o obnovi koji ide u saborsko čitanje ove jeseni pokušati riješiti “gordijski čvor” imovinsko-pravnih odnosa.

„To će se riješiti tako da se konstrukcijska obnova proglasi javnim interesom, a radit će se na teret Grada i države”, rekao je Korlaet. Dodao je da će redefiniranje cijene radova u obnovi donijeti pomak s mrtve točke.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni