Koalicijski sporazum ili sporazum o suradnji?

Koalicijski sporazum ili sporazum o suradnji?

“Prijedlog sporazuma dao je gradonačelnik Bandić, a Klub HSLS-a i HSS-a u Gradskoj skupštini ga je sa zadovoljstvom prihvatio. To je sporazum o suradnji u Skupštini, nije koalicijski sporazum, nema podjele fotelja. Sva izvršna vlast u kadroviranju ostaje gradonačelniku, ali u Skupštini, kao i u svakom predstavničkom tijelu, mora postojati većina da bi se donosile odluke”, izjavio je novinarima Kosor na Trgu bana Josipa Jelačića.

U emisiji Radio Sljemena Zagrebi po Zgarebu, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je potvrdio kako je potpisao u petak sporazum u Gradskoj skupštini s Klubom HSLS-a i HSS-a. Bandić sporazum zove koalicijskim, a predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor napominje kako se tim sporazumom regulira samo procedura pripreme skupštinskih sjednica.

Mi smo u petak potpisali koalicijski sporazum u Gradskoj skupštini, gdje smo neke stvari otvoreno riješili. Oni ljudi koji su dobili mandat i stvorili većinu u Skupštini, da se napiše na papir kako se tko treba ponašati u datoj situaciji. Mislim da to bez pisanog potpisa teško ide.  Mi smo funkcionirali 7, 8 mjeseci, ali mislim da tko piše ostaje. Bolje je da papirček postoji”, izjavio je Bandić.

“Taj sporazum regulira proceduru priprema Gradske skupštine i zapravo najviše mi pogoduje kao predsjedniku Gradske skupštine jer sam operativno zadužen za pripremu sjednice”, rekao je Kosor novinarima na Trgu bana Josipa Jelačića.

“Prijedlog sporazuma dao je gradonačelnik Bandić, a Klub HSLS-a i HSS-a u Gradskoj skupštini ga je sa zadovoljstvom prihvatio. To je sporazum o suradnji u Gradskoj skupštini, nije koalicijski sporazum, nema podjele fotelja u Upravi Holdinga, u Holdingu, niti smo tražili fotelje pročelnika. Sva izvršna vlast u kadroviranju ostaje gradonačelniku, ali u Gradskoj skupštini, kao i u svakom predstavničkom tijelu, mora postojati većina da bi se donosile odluke”, pojasnio je Kosor.

Napomenuo je kako sporazum regulira proceduru priprema Gradske skupštine te da on zapravo najviše pogoduje njemu kao predsjedniku Skupštine jer je on zadužen za pripremu sjednice. Novinare je zanimalo hoće li će se ponavljati slučajevi u kojima Klub HSLS-HSS ne podržava sve prijedloge koji dolaze od gradonačelnika Bandića, kao što je bio slučaj s tvrtkom Elicom, kada HSLS nije podržao prijedlog da ta tvrtka održava javnu gradsku rasvjetu. „Možete očekivati da ćemo neke točke izbaciti prije same sjednice. Sad smo ih izbacivali na sjednici, a sada ćemo par dana prije, po sporazumu“, zaključio je Kosor.

(zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni