Koalicija S.O.S. za Jadran od Milanovića traži raspisivanje referenduma

Koalicija S.O.S. za Jadran od Milanovića traži raspisivanje referenduma

Predstavnici udruga smatraju da je besmisleno održati referendum nakon faze istraživanja u Jadranu, kada će koncesionari imati pravo tražiti odštete od Republike Hrvatske ako im se referendumom onemogući eksploatacija nafte

Koalicija S.O.S. za Jadran u utroak je uputila otvoreno pismo premijeru Zoranu Milanoviću s upitom hoće li biti najavljenog referenduma o istraživanju i eksploataciji nafte u Jadranu.

»Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, pišemo Vam s upitom idemo li na referendum o istraživanju i eksploataciji nafte u Jadranu, kao što ste početkom ožujka najavili ili su to bile tek puste riječi koje je otpuhala marčanska bura, kako ispada prema riječima gospodina Ivana Vrdoljaka, ministra u Vašoj Vladi?«, navodi se u pismu koalicija S.O.S. za Jadran. Koaliciju čine udruge iz nacionalne okolišne mreže Zeleni forum: Zelena akcija (Zagreb), Sunce (Split), Zelena Istra (Pula), Žmergo (Opatija) i BIOM (Zagreb) u suradnji s Greenpeace Hrvatska i WWF Adria.

Oni od Milanovića traže raspisivanje spomenutog referenduma, kao i pokretanje široke javnu rasprave prije potpisivanja ugovora s koncesionarima jer smatraju da je besmisleno održati referendum nakon faze istraživanja u Jadranu, kada će koncesionari imati pravo tražiti odštete od Republike Hrvatske ako im se referendumom onemogući eksploatacija nafte.

»Čitajući intervju s ministrom Vrdoljakom, objavljenom 21. ožujka u Jutarnjem listu, čovjek se mora zapitati kako se zove stvarni predsjednik Vlade Republike Hrvatske. Sudeći po tom intervjuu, u kojem novinarku Jutarnjeg lista i javnost uvjerava kako za referendum nema ni razloga ni potrebe te da potpisivanje ugovora slijedi u lipnju, moglo bi se zaključiti da je Ivan Vrdoljak stvarni predsjednik Vlade RH«, navodi se u pismu i dodaje da se teško drukčije mogu protumačiti izjave ministra Vrdoljaka, poput one da je »danas nemoguće odgovoriti hoće li netko nekada pokrenuti referendum«, kojom s lakoćom demantira Milanovićevi najavu referenduma. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni