Knjiga za ubijanje čitatelja

Knjiga za ubijanje čitatelja

(Sporna knjiga Marka Sircusa / Izvor: www.omegalan.info)

Pitam se: Što radi naša medicina, što rade naši liječnici, što rade pravnici u Ministarstvu zdravstva? Zar nitko da napiše retka protiv knjige o čudesnim učincima sode bikarbone? Zar nitko ne želi ukazati ne samo na neosnovanost nego i na izravnu štetnost te i takve terapije? Što bi bilo da je gospođa iz moje priče završila u bolnici ili umrla od zatajenja srca?

dr. sc. Nenad Raos

Nenad Raos

Nema tome dugo da me je neka gospođa iz susjedstva pitala za mišljenje, naime da je čula kako soda bikarbona liječi ne samo rak nego i mnoge druge (sve) bolesti. Snebih se, a kad sam malo došao k sebi pokušah joj objasniti o čemu je riječ. Soda bikarbona je prokušano sredstvo u pokusima na štakorima, miševima i drugim životinjama kada se za potrebe znanstvenog istraživanja hoće podići pH krvi, tj. učiniti krv manje kiselom (za suprotno služi amonijev klorid). Drugim riječima, soda bikarbona (natrijev hidrogenkarbonat, NaHCO3) stvara alkalozu, a amonijev klorid (NH4Cl) acidozu – a to su, sudeći već po imenu – patološka stanja. Pa zašto onda piti sodu bikarbonu, kad – kao što rekoh – ona izaziva alkalozu, dakle vodi u bolest a ne u zdravlje?

Teorija je ova: zbog konzumacije ovoga i onoga, nezdrave hrane i nezdravog načina života, u naš organizam ulazi više kiseline nego što treba. Usto su mnoge bolesti povezane s acidozom, koja je često izravni uzrok smrti. Točno. No ono što rečenoj gospođi nije bilo jasno, je da se u normalnom, zdravom organizmu pH – vrijednost tjelesnih tekućina prirodno regulira, za što poglavito služe puferski sustavi. Ako ipak nastupi acidoza svaki će je liječnik prepoznati, dijagnosticirati i nakon dijagnoze propisati odgovarajuću terapiju. Sve sam to rekao i još napomenuo kako se sodom bikarbonom unosi suvišni natrij u organizam, pa ona stoga u tom smislu djeluje štetno poput kuhinjske soli.

No i bez te priče pametnom je jasno: ako te boli, idi liječniku. I još: ono što pomaže u liječenju ne mora pomagati u sprječavanju. Ako slomljenu noga treba imobilizirati, ne znači da je zdravo zdravu nogu stavljati u gips – recimo zato da ojačaju kosti.

Sve sam to potanko objasnio, no uzalud. Sretnem je nakom mjesec dana, a ona mi se tuži: boli je glava, sva je naotekla, porastao joj krvni tlak. „Jeste li pili sodu bikarbonu?“, pitam. Naravno da jest. Lijep pokus na čovjeku. Da sam joj ja rekao da to čini mogao bih se smatrati drugim Mengeleom.

Pseudoznanstvene knjige koje ugrožavaju zdravlje

I sad se pitamo odakle je gospođa došla na genijalnu ideju da pije sodu bikarbonu kao panaceju? Odgovor sam našao u izlogu knjižare jednog našeg (nekoć) vrlo uglednog izdavača. Tamo se vidi knjiga – koju je napisao neki svjetski bedak (kao da ih u Lijepoj Našoj nema dovoljno, pa ih moramo uvoziti) – baš o sodi bikarboni, kao lijeku za sve bolesti. I ne bih se tome čudio, jer pseudoznanstvenih knjiga ima na pretek, kad takve knjige ne bi ugrožavale zdravlje, pa i život čitatelja.

I sad se s pitam: Što radi naša medicina, što rade naši liječnici, što rade pravnici u Ministarstvu zdravstva? Zar nitko ne želi ukazati ne samo na neosnovanost nego i na izravnu štetnost te i takve terapije? Zar nitko da napiše retka protiv knjige o čudesnim učincima sode bikarbone? Što bi bilo da je gospođa iz moje priče završila u bolnici? Da je umrla od zatajenja srca? Kad netko dođe s ozljedama koje su sumnjive na kazneno djelo, liječnik je dužan slučaj prijaviti policiji. Kad bih napisao knjigu u kojoj zagovaram nasilje u obitelji, digla bi se na mene kuka i motika. A kad netko napiše knjigu kojom izravno ugrožava zdravlje i život ljudi, onda nikome ništa, nitko da kaže mu.

Nije to, nažalost, jedini slučaj. Svojedobno su preko interneta prodavali otopinu natrijeva perklorata kao lijek (per os!) protiv gripe. I nikome ništa, premda je riječ o otrovu (ima djelovanje kao varikina, no jače).

I što na kraju reći: opet smo upali u mrežu dvoličnosti građanskog društva. Svi su zabirnuti zbog nedokazanih otrova u hrani (pa i u vodi iz plastične ambalaže), ali nitko da digne glas zbog dokazanog ubijanja ljudi natrijevim perkloratom i hidrogenkarbonatom te drugim po zdravlje opasnim tvarima. Bit će zato što se može zaraditi na „zdravoj hrani“ ali i na knjizi o čudotvornom lijeku koji se zove soda bikarbona.

Komentari su zatvoreni