Knjiga o slatkom kulinarstvu jednog zaboravljenog vremena

Knjiga o slatkom kulinarstvu jednog zaboravljenog vremena

„Rad na knjizi podsjetio me je na vrijeme od prije 50 i više godina, kad je moja baka bila živa i kad je nas troje unučadi trčalo u kuhinju dok je ona pekla te kolače. Ponekad se zaključavala u kuhinju da je netko ne ometa“, rekao je za ZG-magazin autor knjige

Ivana Vranješ

U zagrebačkom hotelu Esplanade u četvrtak je predstavljena knjiga novinara Maroja Mihovilovića Kolači moje omame Vilme: Slatki okusi Austro-Ugarske u izdanju nakladničke kuće Profil. Knjiga donosi duh jednog davnog, zaboravljenog vremena koje budi nostalgiju okupljanja za stolom te predstavlja kulinarsku i kulturološku vrijednost.

U knjizi su na 160 stranica predstavljeni recepti kolača iz kuharske bilježnice autorove bake, književnice Vilme Vukelić, koja je svojim unucima pripremala izvrsne kolače srednjoeuropskog slastičarskog stila. Osim o starom umijeću pečenja kolača od prije 100 godina, autor u knjizi govori i o povijesti jedne obitelji, građanskoj kulturi s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Knjiga je bogato ilustrirana fotografijama koje dočaravaju slatke okuse, ali i život jedne obitelji. Sve fotografije kolača je snimila fotografkinja Berislava Picek u hotelu Esplanade, koji je je i organizator predstavljanja knjige. U vrhunskoj slastičarnici hotela Esplanade prema receptima iz knjige pripremljeni su ukusni kolači. Urednik ove jedinstvene knjige je Željko Žutelija.

„Rad na knjizi podsjetio me je na vrijeme od prije 50 i više godina, kad je moja baka bila živa i kad je nas troje unučadi trčalo u kuhinju dok je ona pekla te kolače. Najviše smo voljeli kolače naše bake. Ponekad se zaključavala u kuhinju da je netko ne ometa kad je primjerice razvlačila tijesto za štrudle, jer je to radila vrlo precizno“, rekao je za ZG-magazin Maroje Mihovilović. Naglasio je kako ova knjiga može višestruko koristiti.

„Ona će koristiti onima koji žele peći kolače, ali i onima kako se živjelo prije 50 ili 100 godina. No knjiga će koristiti i u obiteljske svrhe, bit će vrlo draga mojoj obitelji koja živi po cijelom svijetu, jer će ih podsjetiti na pretke. Knjiga je dvojezična, na engleskom i hrvatskom jeziku. Neki moji rođaci ne znaju hrvatski, ali će ovako moći saznati o povijesti jednog dijela obitelji“, istaknuo je autor knjige.

Izvršna šefica kuhunje hotela Esplanade Ana Grgić je pohvalila svoj slatičarski tim u kojem su uz nju bile Ana Blažon, Petra Oslaković, Ljilja Marić-Rogić i Blaženka Pustaj.

„Uhvatile smo se u koštac s receptima starima 100 godina i na kraju smo dobili jednu predivnu kuharicu. Za mene je to bilo predivno iskustvo. Kad dobijete u ruke recepte stare 100 i više godina, osjećate jedno poštovanje prema tome. Vjerujem da sve što se događa se događa s razlogom pa tako su i ovi recepti s razlogom došli do nas. Ponosni smo na sve što smo odradili i što smo oživjeli jednu priču“, rekla je Grgić. Spomenula je kako na predstavljanju knjige uzvanici mogu primjerice kušati koh od jabuka, londonere, čokoladni kruh s bademima i druge ukusne kolače koje su pripremilie vrijedne ruke slastičarskog tima.

„Svaki recept u ovoj kuharici je savršen, pet sastojaka zamijesite i dobit ćete desert kao sa slike. Dok je trajalo snimanje kolača, ponudili smo ih i našim gostima bistroa i reakcije su bile savršene Radi se o tradicijskim receptima koji su knjigom sažeti na jednom mjestu. Ne želimo da budu zaboravljeni, nego da nas podsjete na tradiciju koja je vrijedna svakog spomena”, dodala je Grgić.

 Direktor hotela Esplanade Ivica Krizmanić izrazio je zadovoljstvo što je prestižni zagrebački hotel sudjelovao u nastanku knjige.

„Za nas je ovo sladak projekt. Uz sve poslove koje rade slastičarski tim je nas ovom projektu dobio volju, elan, maksimalno su uložili trud i ovo je za njih bila jedna lijepa zabava“, rekao je za ZG-magazin direktor Krizmanić.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni