Klubovi hokejaša na rolama još nisu dobili novac koji im pripada

Klubovi hokejaša na rolama još nisu dobili novac koji im pripada

Grad Zagreb prema određenim kriterijima dodjeljuje potpore sportskim klubovima putem Sportskog saveza Grada Zagreba. U ovom je slučaju taj novac završio u Zagrebačkom savezu hokeja na ledu koji bi dio namijenjen za inline hokejaške klubove trebao proslijediti i njima, no to se još nije dogodilo

Ivona Conjar

Zagrebački klinici u zadnje dvije godine redovito posjećuju šator uz Velesajam u kojem se nalazi jedini teren u Hrvatskoj za hokej na rolama. Za informacije o tom još relativno nepoznatom sportu obratili smo se predsjednicima inline klubova Kuna i Novi Zagreb – Munje.

“Pravila u hokeju na rolama slična su onima na ledu, razlika je jedina u ofsajdu i to što nema igre na tijelo te u podlozi koja može biti plastična, drvena, betonska ili asfaltna. Inline hokej igraju dvije momčadi koje imaju jednog vratara i četiri igrača na igralištu, za razliku od pet igrača na ledu. Koristi brzinu i vještine igrača što rezultira postizanjem više zgoditaka od hokeja na ledu. Oprema im je također slična, osim naravno u načinu kretanja s pomoću klizaljki ili rola. Utakmica se dijeli na četiri četvrtine od dvanaest minuta, a vrijeme teče samo dok je pločica u igri”, otkrio nam je osnove sporta Igor Jačmenjak iz IHK-a Kuna koji trenutno broji oko 120 članova.

“Smatram da je budućnost hrvatskog hokeja na rolama, a ne na ledu jer je led izrazito skup. No ne bavimo se tim sportom radi zarade jer već godinama volontiramo, nego zbog ljubavi i željom da zainteresiramo što više klinaca za druženje, sportsku aktivnosti i zdrav duh”, zaključio je predsjednik IHK Munja M. Lovrenčić

Uz navedena dva kluba na Prvenstvu Hrvatske sudjeluju ekipe iz Karlovca i Siska, a sljedeće se godine očekuju i momčadi iz Pule, Zadra, Splita i Samobora. Organiziraju se natjecanja po dobnim skupinama, do 10, 14 i 18 godina, te za seniore.

Samo jedan teren za prvenstvo i treninge

S treninga IHK KunaProblem je što postoji samo jedan teren s polivalentnom podlogom u cijeloj državi gdje se može održavati prvenstvo, a tako i treninzi. “Po mogućnostima i broju terena ispada da je hokej na rolama skuplji od onog na ledu, no upravo je suprotno. Cijena izrade podloge je do 30 tisuća eura i njome se može koristiti i 30 godina. S druge strane, postoje tri kluba za hokej na ledu u Zagrebu te isto toliko raspoloživih terena”, objašnjava Marko Lovrenčić (IHK Munje).

No to im trenutno nije najveća briga, već financije. Ne radi se o tome da im Grad nije dodijelio novac, već upravo suprotno. Naime, Grad Zagreb prema određenim kriterijima (broj članova, natjecanja, medalje…) dodjeljuje potpore sportskim klubovima putem Sportskog saveza Grada Zagreba. U ovom je slučaju taj novac završio u Zagrebačkom savezu hokeja na ledu koji bi dio namijenjen za inline hokejaške klubove trebao proslijediti i njima, no to se još nije dogodilo, tvrde predsjednici dvaju klubova.

Uz to, postoje naznake da Savez želi ukinuti dvojnu registraciju članova, odnosno da dijete istovremeno ne bi smjelo trenirati oba hokeja. “Moramo naglasiti da imamo odličnu suradnju s Gradom i Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i sport te ćemo se uskoro vjerojatno i sastati da ih izvijestimo o razvoju događaja”, nastavlja Lovrenčić.

»Problem u postupku rješavanja«

Trenutno se financiraju od članarina koje bi trebale pokriti najam terena od 300 kuna po satu, a treninzi se održavaju triput tjedno uz školu rolanja vikendom, zatim opremu i putovanja na natjecanja što je, dakako izrazito teško izbalansirati. Primjerice, cijena samo 100 komada pločica za igru odnosno pakova iznosi 400 eura, a brzo se potroše.

Obratili smo se i Zagrebačkom savezu hokeja na ledu vezano za navedene probleme. “Skupština Saveza odlučila je na drugačiji način raspodijeliti financijska sredstava. No svjesni smo problema u kojem se nalaze inline klubovi i u postupku smo njihova rješavanja. U kontaktu smo s njihovim čelnicima i Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i sport te se nadamo da ćemo već ovaj tjedan pronaći barem jedan način pomoći”, objasnio nam je tajnik Mario Jurković.

U klubovima se nadaju da će dobiti novce koji im pripadaju što će barem malo poboljšati financijsku situaciju. “Osobno smatram da je budućnost hrvatskog hokeja na rolama, a ne na ledu jer je led izrazito skup. No ne bavimo se tim sportom radi zarade jer već godinama volontiramo, nego zbog ljubavi i željom da zainteresiramo što više klinaca za druženje, sportsku aktivnosti i zdrav natjecateljski duh”, zaključio je Lovrenčić.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni