Klub Milana Bandića optužuje USKOK za “represivno” djelovanje

Klub Milana Bandića optužuje USKOK za “represivno” djelovanje

Bandić je opet pritvoren u Remetincu zbog opasnosti utjecaja na svjedoke, nakon što su mu je prethodno dopušteno obavljati dužnost gradonačelnika

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Zdenko Posavec jučer je prihvatio zahtjev USKOK-a da se Bandića ponovno vrati u zatvor gdje će ostati barem mjesec dana.

Zbog opasnosti da bi na slobodi mogao utjecati na svjedoke, ali i ponoviti nedjelo utjecanja na proces i na svjedoke, sudac ga je odlučio opet zatvoriti te naplatiti jamstvo od 15 milijuna kuna ako presuda postane pravomoćna.

USKOK je otvorio novu istragu protiv gradonačelnika zbog osnovane sumnje da je, nakon puštanja na slobodu, počinio tri nova kaznena djela (sprječavanje dokazivanja, krivotvorenje isprave i poticanje na davanje lažnog iskaza) čime je, po ocjeni suca istrage, prekršio obećanje da neće počiniti novo kazneno djelo.

Nakon odluke Klub Milana Bandića sazvao je konferenciju na kojoj su poručili da je gradonačelnik „žrtva političkog progona aktualne hrvatske vlasti. USKOK djeluje van ikakve kontrole što je presedan u svjetskoj kaznenoj pravnoj praksi. Kroz represivno djelovanje direktno utječe na političke tokove i demokratske procese u Republici Hrvatskoj“.

Najavljuju da će do kraja mjeseca osnovati stranku koja će graditi društvo rada, uspjeha optimizma i solidarnosti. Vjeruju da će se Bandić brzo vratiti i nastaviti s političkim aktivnostima.

Zanimljivo je da je izvanraspravno vijeće prethodno objavilo da je prihvatilo raniji zahtjev Bandićeve obrane i omogućilo mu ponovno obnašanje gradonačelničke dužnosti.

Na svojim su stranicama danas objavili i anketu koju su proveli među 3000 građana Zagreba. Prema anketi oni najviše vjeruju Milanu Bandiću, kojeg je odabralo 34,9 posto ispitanih, dok ih malo više od polovice (53 %) podržava prijevremene lokalne izbore. (I.C.)