Klovićevi dvori: Izložba fotografija “U službi vizualizacije baštine”

Klovićevi dvori: Izložba fotografija “U službi vizualizacije baštine”

„Razmišljajući o ljepoti koju su nam ostavili fotografi htjela bih istaknuti da nikad ne smijemo zaboraviti koliko možemo biti ponosni na svoju kulturnu baštinu“, rekla je ministrica Nina Obuljen Koržinek

U povodu Dana europske baštine 2018. sinoć je u Galeriji Klovićevi dvori svečano otvorena izložba pod nazivom „U službi vizualizacije baštine”.

Na izložbi su izložene fotografije Nikole Vranića, Vinka Malinarića, Rudolfa Bartolovića, Živka Bačića, Miljenka Mojaša i Vidoslava Barca. Riječ je o presjeku opusa najistaknutijih profesionalnih fotografa nacionalne konzervatorske službe u drugoj polovici 20 stoljeća. Fotografije prikazuju neke znamenitosti hrvatskih gradova kao što su Eufrazijeva bazilika u Poreču ili Župna crkva sv. Ivana Krstitelja u Koprivničkom Ivancu, detalje iz Starog grada u Lovranu, ali i običaje kao što su pokladne svečanosti na glavnom trgu u Novom Vinodolskom.

U prigodnom govoru ravnatelj Galerije Klovićevi dvori Antonio Picukarić je istaknuo kako su fotografije šestorice fotografa utkane u izložbenu, izdavačku, ali i povijesnu djelatnost Galerije Klovićevi dvori, kao institucije koja trajno služi vizualizaciji, vidljivosti i popularizaciji kulturne baštine.

Autorica izložbe i voditeljica službe fotografske dokumentacije Ministarstva kulture Sanja Grković je rekla kako je ova izložba nastala na tragu prethodne izložbe o konzervatorskoj fotografiji Konzervatorski svjetlopisi – naših prvih 160 godina zajedno.

„Dok je prva izložba govorila o razvoju konzervatorske fotografije u širem vremenskom periodu, ova večerašnja izložba nastoji baciti svjetlo na zlatno doba konzervatorske fotografije, a vremenski okvir zbivanja je druga polovica 20 stoljeća“, rekla je Grković. Naglasila je kako su Vranić, Malinarić, Bartolović, Bačić i Mojaš ostavili u nasljeđe opus od tridesetak tisuća analognih fotografija iznimne dokumentarne vrijednosti.

„Rad na izložbi predstavljao mi je velik izazov i neprestano je bio praćen pitanjem je li moguće jednom izložbom obuhvatiti pet zasebnih autorstva, od kojih je svako vremenski i stvaralački bilo više no respektabilno? Zasigurno nije. Priželjkujem da ova izložba bude temelj i poticaj nekim novim, opsežnijim, pojedinačno-autorskim istraživanjima i izložbama“, istaknula je Grković. Dodala je kako je ovoj izložbi pridružen i dio opusa vrsnog fotografa Vidoslava Barca koji je u zagrebačkoj konzervatorskoj službi djelovao od 1994. do 2010. godine.

Otvarajući izložbu ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek je rekla kako u današnjem vremenu, kada prema institucijama vlada nepovjerenje, iznimno važno da se svake godine u mjesecu kulturne baštine javnosti pokaže ono najvrjednije što nastaje u tim institucijama. Naglasila je da bez čvrstih i stabilnih institucija u kojima rade stručni ljudi nema niti nacionalne kulture niti očuvanja kulturne baštine.

„Razmišljajući o ljepoti koju su nam ostavili fotografi htjela bih istaknuti da nikad ne smijemo zaboraviti koliko možemo biti ponosni na svoju kulturnu baštinu“, rekla je ministrica. Dodala je da ova izložba svjedoči kako možemo biti zadovoljni čuvanjem hrvatske kulturne baštine, ali željeli bi i da se osigura više sredstava i bolji uvjeti za to.

„Europski je parlament stavio naglasak na kulturnu baštinu u turbulentnim vremenima kad Europa ponovno traži svoj put želeći nas podsjetiti da bez obzira na sve razlike i izazove postoji nešto što nas sve povezuje, iz čega su sve kulture sa svojom posebnosti nastale, želeći da se svi podsjetimo koliko je u današnje vrijeme važno baštinu i nasljeđe čuvati“, dodala je ministrica.

Izrazila je uvjerenje da će izložbu posjetiti brojni sugrađani, kako oni koji su profesionalno vezani za baštinu, tako i ljubitelji fotografije.

Izložbu posjetitelji mogu razgledati do 25. listopada. Osim izložbe diljem Hrvatske će se u sklopu Dana europske baštine održati razni događaji pod zajedničkom temom „Umjetnost dijeljenja“.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni