Klisović najavio osnivanje kvartovskih dnevnih boravaka za starije osobe

Klisović najavio osnivanje kvartovskih dnevnih boravaka za starije osobe

(Foto: Teo Žeželj)

„Više od 132 tisuće naših građana starije dobi živi u svojim domovima, a 5200 njih u domovima za starije. Oni koji žive u svojim domovima dobit će dodatnu pomoć”, izjavio je

SDP-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba Joško Klisović je tijekom današnjeg obilaska gradske četvrti Gornji grad – Medveščak istaknuo da je među najvažnijim pitanjima u ovoj četvrti cjelovita obnova zgrada oštećenih u potresu u ožujku 2020.

Naglasio je da je veliki broj nekretnina u četvrti Gornji grad – Medveščak proglašen kulturnim dobrom, a njihova obnova mora biti u skladu s konzervatorskim zahtjevima. Stoga smatra da vlasnici takvih nekretnina moraju dobiti veću financijsku potporu od one koja im je zakonom propisana.

„Oni ne mogu slobodno obnavljati svoje kuće i stanove već po strogim pravilima konzervatorske struke. Ako su nametnuta posebna pravila, Grad Zagreb mora s većim udjelom sufinancirati takvu obnovu”, kaže Klisović.

Upozorio je i da su građani suočeni čak s četverostruko višim cijenama nego što je potrebno za obavljanje radova. Kao budući gradonačelnik ponovno je najavio da će napraviti katalog cijena za sve radove u obnovi ne bi li građani imali smjernice koliko takvi radovi stvarno vrijede na tržištu.

Založit će se za brzo uklanjanje svih oštećenih zgrada opasnih po građane, a istovremeno će se voditi računa o prometnoj protočnosti dok traju radovi.

Jačanje mreže zdravstveno-socijalnih usluga

Klisović je obećao i da će brinuti o potrebama i kvaliteti života velikog broja starijih građana koji žive u ovoj četvrti. Razvijat će i ojačati mrežu zdravstveno-socijalnih usluga Grada Zagreba, a posebno mrežu geronto domaćica, poručio je.

„Više od 132 tisuće naših građana starije dobi živi u svojim domovima, a 5200 njih u domovima za starije. Oni koji žive u svojim domovima dobit će dodatnu pomoć”, izjavio je Klisović. Obećao je i osnivanje Centra mobilnih dispečera kojima se mogu telefonom ili preko mobilne aplikacije javiti starije osobe kako bi dobile zdravstvenu, fizioterapijsku ili drugu pomoć. Prioritet će biti i osnivanje dnevnih boravaka za starije u kvartovima te organiziranje njihovog prijevoza do tih dnevnih boravaka kako bi starije osobe imale kvalitetan socijalni život.

„Palijativna skrb će biti visoko na mom dnevnom redu kao gradonačelnika, kao i izgradnja hospicija”, rekao je SDP-ov kandidat za gradonačelnika.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni