Klinika za dječje bolesti Zagreb dobila novi CT uređaj

Klinika za dječje bolesti Zagreb dobila novi CT uređaj

U Klinici za dječje bolesti Zagreb u ponedjeljak je svečano u rad pušten novi CT uređaj vrijedna 6,8 milijuna kuna, čime je obilježena provedba EU projekta opremanja Klinike.

Nabavom sofisticiranih medicinskih uređaja će se značajno unaprijediti učinkovitost i dostupnost bolničke skrbi djece. Projekt je vrijedan 55 milijuna kuna, a sufinaciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Novi CT uređaj koji je danas pušten u rad tehnološkim je karakteristikama, kao i izvedbom prilagođen specifičnim potrebama dječje dobi.

Ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb prof. dr. Goran Roić je rekao da se prve aktivnosti projekta provode od ožujka prošle godine i trajat će 23 mjeseca. Kroz provedbu projekta očekuje se poboljšanje ishoda i kvaliteta liječenja te smanjenje prosječnog boravka pacijenata u bolnici.

„Nema niti jedne dijagnostičke jedinice koja nije obuhvaćena projektom, a da neće dobiti novu opremu”, poručio je ravnatelj Roić. Ustvrdio je da u današnje vrijeme medicinska tehnologija brzo napreduje te im je imperativ držati korak s vremenom u pogledu dječje medicine. Dodao je da prvi korak u tome puštanje u rad CT uređaja.

„Ovaj CT uređaj je izuzetno brz te ćemo reducirati potreban broj anestezija pri CT pregledu, a s druge strane niske su doze zračenja”, pojasnio je Roić. U sklopu projekta najavio je i nabavu linearnog akceleratota koji će biti namijenjen malim onkološkim bolesnicima, kao i niz druge sofisticirane opreme u svim segmentima bolnice.

„Ovakva investicija je miraz buduće Nacionalne dječje bolnice koju željno očekujemo. Nadamo se da ćemo u budućnosti biti još bolji, na usluzi našim pacijentima ne samo iz Grada Zagreba i Zagrebačke županije, nego iz cijele regije“, izjavio je Roić.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić je istaknuo da se u skromnim uvjetima u Klinici za dječje bolesti Zagreb događaju stručna i znanstvena čuda i to je hrvatska medicina.

„Stotine je poteškoća, ali hrvatska medicina je rame uz rame s najboljom u svijetu i na tome vam hvala“, rekao je Kujundžić. Osvrnuo se i na gradnju nove dječje bolnice u naselju Blato te je poručio da se od tog značajnog projekta neće odustati.

„Projekt je u tijeku i novac je osiguran. Sada nas usporava odabiranje firmi koje će raditi studiju izvodljivosti. Neovisno o ministrima i Vladama, više se neće dogoditi da imamo novaca za manje važne objekte nego što je dječja bolnica u Blatu. Prioritet ove države, Vlade je napraviti dječju bolnicu u Blatu, kako bi liječnici radili još bolje”, poručio je ministar Kujundžić.

Ivana Vranješ