Klinika Joranovac namjerava se svrstati među najbolje rangirane EU pulmologije

Klinika Joranovac namjerava se svrstati među najbolje rangirane EU pulmologije

Predstavljena monografija Klinike za plućne bolesti

Prije 8 godina Klinika je postala dio KBC-a Zagreb i zacrtali smo da se pozicioniramo u višoj, srednjoeuropskoj kategoriji pulmologije. U ovoj godini smo organizacijski, dobrim dijelom kadrovima i opremom prekoračili zadani cilj i sada težimo na mjesto najbolje rangiranih pulmologija u Europskoj uniji“, rekao je za ZG-magazin akademik Samaržija

Ivana Vranješ

U povodu obilježavanja 70 godina Klinike za plućne bolesti Jordanovac u petak je u zagrebačkom hotelu Le Premier svečano predstavljena monografija vodeće pulmološke ustanove za plućne bolesti u Hrvatskoj.

Monografija je posvećena svim djelatnicima koji su pridonijeli razvoju Klinike te daje pregled njezinog rada, od osnivanja, razdoblja samostalnosti do ponovnog priključenja KBC-u Zagreb.

Ova monografija sadrži opsežan i slikovit materijal koji prikazuje transformaciju, razvoj i sazrijevanje Klinike za plućne bolesti, ali i struke. Izdavač monografije je Hrvatsko torakalno društvo.

Na predstavljanju monografije brojne je uzvanike prigodnim riječima pozdravio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji je čestitao 70. obljetnicu te je zahvalio predstojniku Klinike, akademiku Miroslavu Samaržiji i njegovom timu što prenose ugled zagrebačke i hrvatske pulmologije u svijetu.

Jordanovac kao neizostavno učilište liječnika

„Svi danas u hrvatskoj medicini, a pogotovo u pulmologiji i torakalnoj kirurgiji smo manjim ili većim dijelom učili na Klinici Jordanovac. Na toj klinici se radi vrhunska pulmologija i torakalna kirurgija za koju su zaslužni oni koji se spominju u monografiji, ali i oni koji danas rade. No još je nekoliko mjesta u Hrvatskoj gdje se znanjem s Klinike Jordanovac radi vrhunska pulmologija i torakalna kirurgija“, istaknuo je ministar zdravstva Milan Kujundžić. Spomenuo je kako prije su 70 godina bila teška poslijeratna vremena, a ljudi su imali viziju i razmišljali o stvaranju Klinike za plućne bolesti Jordanovac.

„Danas je naša obveza početi stvarati Naionalnu dječju bolnicu i Sveučilišnu bolnicu, a onda će resursi Klinike za plućne bolesti Jordanovac učiti ili će dio njih preći tamo kako bi imali vrhunsku medicinu i ostavili nešto za naredna desetljeća kao što se 1948. stvarala današnja pulmologija“, rekao je ministar Kujundžić.

Govoreći o monografiji, predstojnik Klinike za plućne bolesti Jordanovac, akademik Miroslav Samaržija je rekao da je u svakom njenom poglavlju sadržan dio prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Klinike.

Započeo program transplantacije pluća

„Htjeli smo pokazati i što danas radimo, a zalog budućnosti su multidisciplinarni timovi na razini Klinike i u okviru KB-aC Zagreb. Posebno je poglavlje o međunarodnoj suradnji. Možemo sanjati što god želimo, a pojedini planovi se ostvaruju samo u timskom radu i to je najveće postignuće koje smo u Klinici iznjedrili u tih 70 godina“, istaknuo je akademik Samaržija. Spomenuo je kako je poveznica Ministarstva zdravstva i KBC-a Zagreb između ostalog i Klinika za plućne bolesti Jordanovac koja sudjeluje u mnogim akcijama Ministarstva na području respiratorne medicine, a sudjelovat će i u Nacionalnom planu rane dijagnostike karcinoma pluća. Zahvalio je Gradu Zagrebu, čijom je donacijom centralnog monitoringa započeo program transplantacije pluća i već je napravljeno stotinjak transplantacija.

Akademik Samaržija osvrnuo se i na postignuća Klinike u proteklih 70 godina. „Sve te godine na neki način obilježava izvrsnost u području respiratorne, torakalne medicini ili pulmologije. Kao što je Klinika Rebro sinonim za kardiologiju, neurologiju ili kirurgiju, tako je Klinika Jordanovac sinonim za pulmologiju. Desetljećima je Referentni centar za respiratorne bolesti Ministarstva zdravstva. Cijelo vrijeme smo se trudili da sve što se događa na području pulmologije u svijetu donese u Zagreb, odnosno Hrvatsku i dobrim dijelom smo u tome i uspjeli. Prije osam godina Klinika Jordanovac je postala dio KBC-a Zagreb i zacrtali smo da se pozicioniramo u višoj, srednjoeuropskoj kategoriji pulmologije. Mislim da smo u ovoj godini organizacijski, dobrim dijelom kadrovima i opremom prekoračili zadani cilj i sada težimo na mjesto najbolje rangiranih pulmologija u Europskoj uniji“, rekao je za ZG-magazin akademik Samaržija. Planova za budućnost je mnogo, a u idućoj godini planira se urediti znatan dio dijagnostike koja je dobivena od Ministarstva zdravstva, Grada Zagreba ili kroz europske projekte.

„Instalacijom te opreme infrastruktura će biti zadovoljavajuća da možemo izvoditi najkompleksnije zahvate. Poseban naglasak će biti i na međunarodnoj suradnji. Očekujemo da će se broj od 4 do 5 međunarodnih projekata koji se stalno rade u Klinici povećati, a očekujemo i intenzivniju stručnu suradnju, bilo da je riječ o odlasku naših stručnjaka u inozemstvo ili dolasku stranih stručnjaka u Kliniku. U svakom trenutku u Klinici se odvija četiri do pet ispitivanja novih lijekova, od kojih su jedan ili dva iz područja onkologije, liječenja karcinoma pluća, a jedan ili dva iz područja kronične opstruktivne bolesti ili astme. Pored toga su dva velika međunarodna projekta na razini instituta, jedan s Bečom, a drugi s Grazom. Također, 2019. počinjemo projekt s Torontom“, istaknuo je doktor Samaržija.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni