Klinika “Dr. Fran Mihaljević” dobila najsuvremeniji uređaj za dijagnosticiranje bolesti jetre

Klinika “Dr. Fran Mihaljević” dobila najsuvremeniji uređaj za dijagnosticiranje bolesti jetre

Zagrebačka Klinika “Dr. Fran Mihaljević” prva je bolnica u jugoistočnoj Europi koja je dobila Fibroscan Compact – najsuvremeniji uređaj za pravovremeno dijagnosticiranje bolesti jetre

Odjelu za virusni hepatitis Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u četvrtak, 12. svibnja je uručen Fibroscan Compact, najsuvremeniji uređaj za određivanje stupnja oštećenja jetre kod oboljelih od akutnih i kroničnih virusnih hepatitisa B i C, koji je bolnici donirala tvrtka AbbVie.

Fibroscan Compact je uređaj najnovije generacije koji omogućuje jednostavno i pouzdano dijagnosticiranje ciroze jetre kod pacijenata zaraženih virusnim hepatitisom. Pregled je sličan ultrazvučnom pregledu i predstavlja neinvazivnu i bezbolnu alternativu biopsiji jetre. Vrijednost uređaja je 85.000 eura, a nabavljen je uz odobrenje Ministarstva zdravlja.

Dodatna prednost ovog uređaja je i to što može mjeriti elastičnost jetre te razinu nakupljene masnoće, koja može dovesti do upale jetre.U Klinici za infektivne bolesti liječi se najveći broj oboljelih od akutnih i kroničnih hepatitisa B i C, trenutno njih nekoliko stotina. Što se tiče broja obljelih od hepatitisa C, procjenjuje se da u Hrvatskoj ima oko 50.000 oboljelih.

Virusni hepatitisi, ako se ne liječe, prelaze s godinama u najteže oštećenje jetre, kao što je ciroza jetre, zbog čega jetra gubi svoju funkciju i čovjek ne može živjeti. Uz pomoć najnovijeg aparata Fibroscan Compact liječnici će moći u dvije do tri minute i to s 95-postotnom sigurnošću procijeniti koliko se pacijent s kroničnom infekcijom primaknuo cirozi, bez izvođenja biopsije. Naime, biopsija jetre je dugotrajan i bolan postupak što je dosad bio veliki problem za oboljele. Odsad će sve to biti mnogo lakše te će pacijenti u roku od pet minuta dobiti sve potrebne informacije o bolesti kao i o njezinu liječenju.

Fibroscan Compact će zasigurno pomoći podizanju standarda liječenja oboljelih od hepatitisa.

(Zg magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni