Klinici Vrapče dodijeljeno milijun kuna za educiranje osoblja o Alzheimerovoj bolesti

Klinici Vrapče dodijeljeno milijun kuna za educiranje osoblja o Alzheimerovoj bolesti

Ova bolest se događa u našim obiteljima, ali vrlo malo znamo o prepoznavanju ranih simptoma demencije, čime se bolest može usporiti i omogućiti pacijentu da dostojanstveno boluje“, rekla je za ZG-magazin ravnateljica Brečić

U Ministarstvu zdravstva u utorak je uručeno 16 Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru poziva Promocija zdravlja i prevencija bolesti – Faza1. Riječ je o ugovorima vrijednim 13,4 milijuna kuna.

Na Poziv su se mogle prijaviti ustanove registrirane za obavljanje djelatnosti u zdravstvu, zaklade i civilno društvo s utvrđenim djelovanjem u području zaštite zdravlja ili /i sigurnosti na radu. Ugovore su prijaviteljima projektnih prijedloga uručili ministar zdravstva prof. dr. Vili Beroš, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar i državni tajnik Ministarstva rada i mirovinskog sustava Dragan Jelić.

Kako je rečeno, kroz 16 odobrenih projekata prijavitelji će ostvariti opći cilj Poziva, a to je povećanje znanja i svijesti o važnosti promocije zdravlja i prevencije bolesti na području Republike Hrvatske.

„Pokazatelji lošijeg zdravlja ukazuju na potrebu za ulaganje u promicanje zdravstvene zaštite i prevenciju bolesti. Bolji pristup programima prevencije i samostalna briga o neprenosivim i kroničnim bolestima te promicanje zdravih navika pridonijet će poboljšanju pokazatelja zdravstvenog stanja stanovništva pogotovo ranjivih i zakinutih skupina“, istaknuo je ministar zdravstva.

Naglasio je da jedan od ciljeva Strateškog plana za razvoj zdravstva od 2020. do 2022. godine zaštita, očuvanje i unapređenje zdravlja koji se planira ostvariti pokretanjem strukturnih i organizacijskih mjera na području prevencije, dijagnostike i liječenja zloćudnih bolesti, ali i podizanja svijesti građana o važnosti uključivanja u programe prevencije bolesti. Ministar je spomenuo Nacionalni program za probir i rano otkrivanje kojim se se u ranom stadiju dijagnosticira bolest kako bi se povećale mogućnosti radikalnog liječenja i ukupno preživljenje te smanjila ukupna smrtnost. No upozorio je da se i dalje više od polovine svih smrtnih slučajeva može pripisati čimbenicima rizika povezanih s ponašanjem.

Među dobitnicima bespovratnih sredstava je i projekt Klinike za psihijatriju Vrapče pod nazivom Podizanje kompetencija zdravstvenih radnika za potrebe osoba s demencijom u cilju prevencije napredovanja bolesti i delirija. Ovom projektu je dodijeljeno milijun kuna.

„Kroz ovaj projekt će se educirati djelatnici Klinike Vrapče, većinom medicinske sestre i liječnici, ali i djelatnici suradnih ustanova koji srkbe o bolesnicima s Alzheimerovom bolesti. U našoj bolnici imamo tradiciju liječenja demencije, pa tako i Alzheimerove demencije”, istaknula je ravnateljica Klinike Vrapče doc. dr. Petrana Brečić. Dodala je da Klinika osim liječenja tih bolesnika pokušava senzibilizirati društvo na problematiku demencije, kao i problematiku brige o bolesnicima, jer je svijest dosta niska.

„Ova bolest se događa u našim obiteljima, ali vrlo malo znamo o prepoznavanju ranih simptoma demencije, čime se bolest može usporiti i omogućiti pacijentu da dostojanstveno boluje, a da istovremeno oni koji se brinu o njemu ne izgube svoje zdravlje. Stoga je važna ovakva edukacija koja će se na kraju sastojati i od velikog kongresa“, rekla je za ZG-magazin ravnateljica Brečić.

Izuzetno važnim smatra što Klinika Vrapče u ovom trenutku gradi i novu zgradu psihogerijatrije sa smještajnim kapacitetom za 70 osoba, gdje će biti i pacijenti s demencijom.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni