Klimatske promjene utječu na nestanak rijetkih planinskih biljaka

Klimatske promjene utječu na nestanak rijetkih planinskih biljaka

Botaničari upozoravaju na nestajanje rijetkih biljaka u škotskim planinama zbog klimatskih promjena

Osjetljive arktičke vrste poput Sagine nivalis mogu se naći tek na nekoliko mjesta u Škotskom visočju, gdje ova biljka uspijeva zahvaljujući hladnim uvjetima. Mnoge vrste izumiru zbog zatopljenja.

Nedostatak snijega, odnosno zaštitnog snježnog pokrivača, blage i vlažne zime “ubijaju” biljke koje rastu na nižim nadmorskim visinama, upozoravaju stručnjaci.

U poznatom škotskom kanjonu Glen Coe (Coire Nam Beith) od 1990. godine pa do danas tristotinjak vrsta biljaka kamenika spalo je tek na trideset.

“Naše praćenje biljnog svijeta u škotskim planinskim predjelima pokazuje da klimatske promjene znatno utječu na biljni svijet u škotskim planinama te da je stanje zapravo alarmantno”, poručuje ekolog Dan Watson.

Izumiranje biljnih vrsta se podjedako odnosi na biljke koje rastu na višim i nižim predjelima. Također, vidno je i da su takozvane umjerene biljke sve manje sposobne nositi se s ekstremnim klimatskim uvjetima koje donosi zatopljenje.

Lang Banke, direktor grupe za zaštitu okoliša WWF-a Škotska konstatira kako su mnoge biljne vrste koje vole hladnoću doslovno nestale s lica zemlje tj. planina.

Stoga je iznimno važno da političari ustraju u podržavanju akcija za rješavanje klimatskih promjena.

Škotska Vlada radi na promjenama akcijskog plana koji bi trebao biti gotov do kraja 2016. godine, posebno je bitno detaljno i pravilo oblikovati mjere zaštite divljih životinja i rijetkih biljaka te osigurati redukciju emisije ugljičnog dioksida na nulu. 

M.F.