Klasični Rolls-Royce na električni pogon

Klasični Rolls-Royce na električni pogon

(Foto: https://lunaz.design)

Lunaz, tvorac električnih klasičnih automobila, najavljuje početak proizvodnje jedinih elektrificiranih Rolls-Royce automobila na svijetu.

Na modelu Rolls-Royce Phantom V iz 1961. godine napravljena je temeljita obnova te je u automobil ugrađen električni pogon tvrtke Lunaz te čitav niz nadogradnji hardvera i softvera. Lunaz će ograničiti svoju proizvodnju na samo 30 Rolls-Royceovih vozila. Narudžbe se već preuzimaju iz postojeće baze klijenata, a zaprimaju se i iz nekih slavnih i utjecajnih svjetskih institucija, piše DPA Magazine.

Nakon zahtjeva za elektrificiranim modelima Phantom, Lunaz je odlučio elektrificirati i Silver Cloud modele. Klijenti su pozvani da osiguraju ove automobile u različitim karoserijskim izvedbama.

Početak proizvodnje prvih električnih Rolls-Royce automobila zapravo je odgovor na rastuću potražnju za elektrifikacijom vrhunskih klasičnih automobila, a zbog koje Lunaz udvostručuje svoju radnu snagu u svom tehničkom sjedištu u Silverstoneu u Engleskoj.

Cijene za Rolls-Royce Silver Cloud tvrtke Lunaz kreću se od 350.000 funti, dok za Phantom počinju od 500.000 funti (iznosi su bez lokalnih poreza).

Rolls-Royce je oduvijek bio konstruiran za tih i uglađen rad s osjećajem kao da se cijelo vrijeme vozite u jednom kontinuiranom prijenosu. Prelazak na električni pogon samo još pojačava ovakav osjećaj, istodobno osiguravajući da ovi posebni automobili daju svoj doprinos okolišu i zadovolje sve strože ekološke norme, posebno u većim svjetskim gradovima.

Rolls-Royce Phantom pokreće Lunazov »klućni« električni pogon. Njegova baterija je najveća na svijetu takve vrste, kapaciteta sa 120 kWh, što autu osigurava domet koji premašuje 480 km.

Svaki Lunazov automobil vraća se u potpunosti rastavlja, zatim se na njemu načini 3D sken, a nakon vaganja započinje potpuna restauracije, koja prethodi postupku njegove pretvorbe u e-automobil.

(Foto: Lunaz)

(Foto: Lunaz)

U cijelom postupku pazi se na svaki, pa i najmanji detalj, a sve sklopke i mjerni uređaji koji se naknadno ugrađuju nastoje prenijeti duh izvornika iz 1960-ih.

Kad je riječ o modelu Silver Cloud, Lunaz ovim automobilima udiše novi život poboljšavajući njihovu upotrebljivost, pouzdanost i održivost koje nudi električni pogonski sklop.

Baterija od 80 kW/h osigurava domet koji također premašuje 480 km.

Interni dizajnerski tim suptilno prilagođava interijer automobila u koji se ugrađuju moderne pogodnosti poput satelitskih telekomunikacija, Wi-Fi-ja, sustava za zabavu i navigacijska pomagala.

Pripremio: B. Jagačić

Komentiraj

*