Kino Tuškanac prikazuje 18 filmova Akire Kurosawe

Kino Tuškanac prikazuje 18 filmova Akire Kurosawe

(Scena iz filma Rašomon)

Kino Tuškanac danas počinje s dosad najvećom retrospektivom Akire Kurosawe, u okviru koje će se do 22. rujna prikazati 18 filmova velikog japanskog redatelja.

Na programu su filmovi nastali od 1950. do 1990. godine, a otvara ga remek-djelo Rašomon (1950), koje je označilo svjetski proboj japanskog filma i zainteresiralo zapadnu publiku za japansku kinematografiju.

Riječ je o antologijskoj drami s elementima trilera suscenarista i redatelja Akire Kurosawe temelji na kratkim pričama Rašomon i U šumarku japanskog pisca Ryûnosukea Akutagawe, oca japanske kratke priče. Film propituje nemogućnost spoznavanja istine, pa je pridjev ´rašomonski´do danas ostao sinonim za situacije u kojima je teško utvrditi objektivnu istinu.

Retrospektiva, među ostalim, donosi filmove Zli mirno spavaju, Idiot, Krvavo prijestolje, Tjelesna straža, Sedam samuraja, Živjeti, Ran, Kagemusha i Snovi, a uvodnu riječ o autorovu stvaralaštvu održat će filmolog Nikica Gilić.

»Akira Kurosawa je, uz Yasujiroa Ozua, Kenjija Mizoguchija i Mikia Narusea, ključno ime japanskog klasičnog filma, autor koji je svojim filmovima suvremene tematike (gendai-geki), djelima povijesnog žanra (jidai-geki), te sjajnim ekranizacijama Shakespearea, Dostojevskog, Gorkog, utjecao na filmske autore poput Peckinpaha, Leonea, Coppole, Sturgesa, te se upisao u povijest kao jedan od neprikosnovenih velikana svjetskoga filma«, ističe se u najavi.

Više na: http://kinotuskanac.hr/ (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni