Kineziološki fakultet obilježio 59 godina djelovanja

Kineziološki fakultet obilježio 59 godina djelovanja

»Ogromna većina trenera i stručnjaka koji su svojedobno pohađali ovaj Fakultet danas rade na prestižnim pozicijama diljem svijeta, a to se ne može bez znanja i vještina koje su stekli upravo na ovom Fakultetu«, rekao je rektor Boras

Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu danas je obilježio 59. obljetnicu svečanom sjednicom Fakulteta i puštanjem u pogon novog sustava grijanja. Naime, od danas se geotermalno polje Zagreb koristi za grijanje cijelog kompleksa Kineziološkog.

Geotermalno postrojenje, kojim ustanova u potpunosti prelazi na opskrbu grijanja obnovljivim izvorom energije, pustila je u rad zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević.

»Ovo je jedinstven projekt kojim Kineziološki fakultet postaje prvi u Hrvatskoj koji će svoje prostorije i vodu grijati obnovljivim izvorima energije, a nadamo se da će uskoro i drugi fakulteti Sveučilišta u Zagrebu koristiti geotermalne izvore. Uz ekonomsku isplativost, ovakvo postrojenje pridonosi očuvanju okoliša i smanjenju štetnih plinova«, rekla je zamjenica gradonačelnika.

Istaknula je, također, da je Kineziološki fakultet u svojoj dugoj povijesti proizveo niz sjajnih trenera i sportaša čiji su uspjesi obilježili Hrvatski sport.

»U ovoj smo godini pokazali da jedna mala zemlja može postići vrhunske rezultate, nogometaši su doprvaci svijeta, braća Sinković na samome vrhu, a tenisači ponovno najbolji na svijetu. Čestitam svima koji su postigli rezultate po kojima je Hrvatska poznata i što su ljubiteljima sporta donijeli neopisivo veselje i ponos«, poručila je Pavičić Vukičević.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras je naglasio da Kineziološki fakultet prati moderne sportske i prehrambene trendove te da izvanrednim rezultatima na najvećim sportskim bojištima dokazuje svoju izvrsnost.

»Ogromna većina trenera i stručnjaka koji su svojedobno pohađali ovaj Fakultet danas rade na prestižnim pozicijama diljem svijeta, a to se ne može bez znanja i vještina koje su stekli upravo na ovom Fakultetu«, rekao je Boras.

Podsjetimo, Fakultet je osnovan 1959. godine kao Visoka škola za fizičku kulturu, 1973. preimenovao se u Fakultet za fizičku kulturu, a konačni naziv, Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, dobiva 2001. godine. Riječ je o visokoučilišnoj institucija na kojoj se školuju profesori i magistri kineziologije za potrebe nastave tjelesne i zdravstvene kulture u školstvu kao i magistri kineziologije u izabranoj grani primijenjene kineziologije – sport, kineziterapija ili rekreacija. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni