Kinezi osmislili zračni kišobran

Kinezi osmislili zračni kišobran

Najnoviji zračni kišobran koristi litijsku bateriju koja pokreće elektromotor /ventilator koji pak na vrhu drške stvara zračnu struju koja formira zaštitini stloj

Tim kineskih konstruktora razvio je zračni kišobran koji bi uskoro mogao zamijeniti nespretne konstrukcije sa žicama i tkaninom. Neki od prijašnjih pokušaja da se ovaj izum unaprijedi plijenili su pozornost; među njima su solarni Booster kišobran, zatim Rainshader – kišobran otporan na vjetar te Rain Shield koji svog vlasnika štiti i od bočne kiše. Međutim, kineski zračni kišobran djeluje kao najzanimljivije rješenje dosad. Njegovi kreatori odlučili su posve odbaciti žice i klasičnu nadstrešnicu osmislivši ručku s glavom koja iznad sebe stvara zračno polje koje odbija kišu.

Ova zamisao nije posve nova, s njom se počelo eksperimentirati još 2010. godine, ali ta izvedba nikada nije stigla na tržište, a ova o kojoj je ovdje riječ je blizu toga.

Najnoviji zračni kišobran koristi litijsku bateriju koja pokreće elektromotor /ventilator koji pak na vrhu drške stvara zračnu struju koja formira zaštitini stloj. Inovatori navode kako taj sloj ima raspon dovoljno širok kako bi osigurao suhoću za dvije osobe pod kišobranom. No ako se ne radi baš o jakoj kiši, pod zračnim poljem suho bi utočište moglo pronaći i više osoba ako se dovoljno stisnu.

Ekipa radi na tri modela, a svaki od njih izgledom podsjeća na glavu tuša. Prvi, najmanji i najlakši (težak 1/2 kilograma) namijenjen je ženama i njegova baterija traje 15 minuta. Drugi je nešto duži i teži (800 g), ali mu baterija traje dvostruko dulje (30 minuta). Treći je pak rastezljiv i teži 850 g, s jednakim trajanjem baterije kao i prethodni (30 min).

Iako izdržljivost baterije baš i nije dostatna za nekakvo hodanje po dugotrajnom pljusku, s ovim se kišobranima ipak može došetati do autobusnog stajališta i pritom ostati suha kaputa.

Kineski konstruktori pokušavaju podići 10.000 dolara na Kickstarteru kako bi se upustili proizvodnju svog zračnog kišobrana i čini se kako imaju velike izglede da će u tome uspjeti. Bude li sve išlo prema planu, prvi primjerci zračnih kišobrana na tržištu bi se mogli očekivati krajem iduće godine. (zg-magazin)