Kineski i hrvatski policajci zajednički brinu o sigurnosti turista u Zagrebu

Kineski i hrvatski policajci zajednički brinu o sigurnosti turista u Zagrebu

(Foto: PUZ)

“Kad podvučemo crtu, kineski gosti su nam na petom mjestu po dolascima, što se još nikada nije dogodilo“, istaknula je direktorica zagrebačke turističke zajednice Martina Bienenfeld

U projektu Ministarstva unutarnjih poslova „Sigurna turistička sezona“ ove godine po prvi puta sudjeluju policijski službenici Narodne Republike Kine.

Policijska uprava zagrebačka je u srijedu na konferenciji za novinare predstavila kineske policijske službenike koji će zajedno s policijskim službenicima PUZ-a od 18. srpnja do 15. kolovoza brinuti o sigurnosti kineskih turista na području Zagreba.

„Zagreb je siguran grad, sigurna turistička destinacija gdje turistička sezona traje cijele godine. Drago mi je da po prvi puta ove godine u projektu MUP-a sudjeluje i Policijska uprava zagrebačka“, istaknuo je Marko Rašić, načelnik PUZ-a.

Direktorica TZGZ M. Bienenfeld i načelnik PUIZ.-a M. Rašić s kineskim policajcima

Dodao je kako se nada da će suradnja s policijskim službenicima NR Kine biti uspješna te da će se kroz MUP-ov projekt nastaviti i iduće godine.

„Nadam se da će projekt polučiti dobre rezultate, kao i u policijskim upravama na našoj obali te da će subjektivni osjećaj sigurnosti kineskih turista biti veći kada na ulicama Zagreba vide svoje policijske službenike, u službenim odorama koji će im s hrvatskim policijskim službenicima biti na raspolaganju“, rekao je Rašić. Dodao je kako kineski policajci neće imati izvršne ovlasti kao u svojoj zemlji, nego će biti pomoć kineskim turistima, ali i hrvatskim policajcima komunikaciji s turistima iz Kine.

„Sigurnost u Zagrebu se piše velikim slovom. S obzirom da je Zagreb postao turistička destinacija koja radi 12 mjeseci, ključna stvar je osjećaj sigurnosti ljudi. To je preduvjet da bi turistički kapaciteti normalno funkcionirali. Projekt Sigurna turistička sezona počeo je prije desetak godina proširio se na Kinu, a širit će se i dalje“, rekao je Pavle Kalinić, pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

Direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Binenfeld je naglasila kako prošle godine Zagreb imao povećanje od 30 posto u dolascima i noćenjima kineskih turista.

„U prvih šest mjeseci 2018. godine taj broj je još i veći, imamo povećanje od 36 posto u dolascima kineskih turista i 25 posto u noćenjima. Kad podvučemo crtu, kineski gosti su nam na petom mjestu po dolascima, što se još nikada nije dogodilo“, istaknula je Bienenfeld. Pohvalila je suradnju kineskih i hrvatskih policijskih službenika u projektu „Sigurna turistička sezona“.

„Zagreb je siguran grad, a takav će i ostati zahvaljujući zajedničkim snagama“, poručila je Bienenfeld.

Za kineskog policijskog službenika Liang Shukaia i njegovu kolegicu Wei Ming suradnja s hrvatskim policijskim službenicima u zajedničkoj ophodnji je veliko iskustvo.

„Velika nam je čast što možemo doći u Hrvatsku, ovo je jako lijepa zemlja. Kroz dva dana iskustva u ophodnji s hrvatskim policajcima naši su dojmovi da su hrvatski policajci jako profesionalni i prijateljski raspoloženi“, rekao je Liang Shukai. Dodao je da je uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji povećao prepoznatljivost među kineskim turistima te da po broju dolazaka u Zagreb neće biti na petom, nego na prvom ili trećem mjestu. Kineske i hrvatske policijske službenike nazvao je ambasadorima mira između Kine i Hrvatske.

Policijska službenica Wei Ming je rekla kako dolazak u Hrvatsku je za nju prilika da upozna hrvatsku kulturu i jezik.

Osim dvoje kineskih policijskih službenika na području grada Zagreba po dvoje ih je raspoređeno na području Dubrovačko-neretvanske županije, a dvoje na području Ličko-senjske županije.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni