Kineska sonda na Mjesecu otkrila novi mineral i potencijalno nuklearno gorivo

Kineska sonda na Mjesecu otkrila novi mineral i potencijalno nuklearno gorivo

(Mineral Changesite-(Y) / Foto: Kineska nacionalna svemirska agencija)

Kina je u u sklopu svoje pete misije istraživanja Mjeseca uspjela otkriti postojanje novog minerala, prozirnog kristala nazvanog Changesite-(Y), kao i obećavajućeg potencijalnog fuzijskog goriva.

Time je Kina postala treća zemlja u svijetu koja je uspjela prikupiti uzroke s Mjesečeve površine, nakon SAD-a i bivšeg SSSR-a.

Svemirska sonda Chang’E-5 s je početkom runa donijela 1,731 kg materijala s površine Mjeseca. Prema zajedničkom priopćenju Kineske nacionalne svemirske uprave i državne agencije za atomsku energiju, u tom je uzorku pronađen pronađen novi mineral kojeg su nazvali »Changesite«. Riječ je o bezbojnom prozirnom stupčastom kristalu promjera od tek 10 mikrona.

Istraživanje je dalo i prve prve brojke oko koncentracije helija-3 u Mjesečevoj prašini, što je Kinezima mnogo važnije od (simboličkog) otkrića novog minerala.

Naime, helij-3 smatra se vrlo obećavajućim potencijalnim gorivom za nuklearnu fuziju. S dva protona i samo jednim neutronom, jedinstven je kao jedini poznati stabilni izotop bilo kojeg elementa koji ima više protona nego neutrona. Teoretski, reakcija fuzije deuterija/helija-3 oslobodila bi 164,3 megavat-sata energije po gramu helija-3.

Ogromna je prednost helija-3 pri tome što ni on ni njegov nusprodukt nakon reakcije nisu radioaktivni. No fuzijski reaktor za helij-3 morat bi raditi na puno višim temperaturama od današnjih reaktora što predstavlja tehnološki izazov, a na Zemlji je toliko rijedak da se o njegovoj široj primjeni zasada ne može ni razmišljati.

Kineska nacionalna svemirska uprava objavila je državno odobrenje za sljedeće tri lunarne misije Chang’E 6, 7 i 8, za koje se očekuje da će početi lansirati već 2024. godine. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni