Kineska Nova godina psa na hrvatski način

Kineska Nova godina psa na hrvatski način

Zahvaljujući svjetski poznatom hrvatskom umjetniku Borisu Bućanu, što već sedmu godinu daje idejna rješenja za jumbo postere kojima se najavljuje hrvatski doček kineskih novih godina, Zagreb je još jedan put izvoran u europskim i svjetskim relacijama. Tako je bilo i ove godine u petak 16. veljače 2018., kada je doček upriličen u restoranu Lučko s glazbom od 21:00 do 03:00 sata ujutro. Poster je pak postavljen pri kraju Savske ceste, u blizini savskog mosta.

Naime, gotovo cijeli svijet mjeri vrijeme Gregorjanskim kalendarom, a slijedom njega dočekuje i gregorjansku Novu godinu na načine koji se poprilično oslanjaju na tradiciju, kulturu i običaje sredina u kojima se Nova dočekuje. Zato postoje razlike već između dočeka u Hrvatskoj ili Španjolskoj, a da ne govorimo o razlikama u Europi i drugim kontinentima. Zajednički je samo datum i doček u pola noći. Vodeći o tome računa, ali također sa spoznajom stoljetne tradicije zagrebačkog kozmopolitizma i zaziranja od ksenofobije, te zagrebačkog grba s otvorenim vratima, koja simboliziraju dobrodošlicu i razumijevanje, hrvatski umjetnik Hanibal Salvaro je započeo 2012. godine u galeriji Zlatni konj s hrvatskim dočekom kineske nove godine u znaku zmaja, a zahvaljujući posteru Borisa Bućana, na jedan način primjeren hrvatskoj i europskoj kulturi i umjetnosti. Tako je ustvari napravljena degetoizacija ovog praznika iz okvira kineske zajednice u Hrvatskoj i istovremeno odato globalno priznanje i prihvaćanje rezultata kineske kulture i tradicije.

No kako je Boris Bućan več oblikovao sedam postera, to se je obavezao izraditi preostalih pet u slijedećih pet godina. Na taj način smo svjedoci još jednog apartnog opusa ovog umjetnika.

Prve četiri kineske nove godine priređivane su u galeriji Zlatni konj, a kada je ona iz finacijskih razloga pretvorena u fitness klub, proslava je preseljena u Lučko.

Budući da ovakva praksa daje svojevrstan šarm bogatstvu kulturnih i inih priredbi u Zagrebu, Likovni art dizajn centar Ladica ove će godine po prvi put organizirati i hrvatsku proslava Indijske nove godine Divali, a koja pada početkom mjeseca studenog.

Lucija Rokolj

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni