Kina: Svijet treba deamerikanizirati

Kina: Svijet treba deamerikanizirati

“Neizvjesnost i sudbine ostalih zemalja nalaze se u rukama jedne licemjerne nacije i tome treba doći kraj te se treba uspostaviti novi svjetski poredak u kojem će se poštivati interesi svih država na jednakopravnoj osnovi”, prenosi kineska novinska agencija  Xinhua

U jeku krize zbog saveznog proračuna koja je paralizirala rad američke državne uprave, kineska novinska agencija Xinhua pozvala je u nedjelju svijet da se “deamerikanizira” jer sudbina ostalih zemalja leži u rukama “licemjerne nacije”.

“I dok američki dužnosnici ne uspijevaju postići dogovor kako bi političke institucije kojima se tako ponose mogle ponovo funkcionirati, možda je ovo dobar trenutak da se počne razmišljati o deamerikanizaciji svijeta”, ocjenjuje Xinhua.

“Neizvjesnost i sudbine ostalih zemalja nalaze se u rukama jedne licemjerne nacije i tome treba doći kraj te se treba uspostaviti novi svjetski poredak u kojem će se poštivati interesi svih država na jednakopravnoj osnovi”, nastavlja agencija.

Zbog krize oko saveznog proračuna i plafona zaduživanja, SAD bi se od 17. listopada mogao naći u situaciji da neće pomoći podmiriti svoje obveze i dugovanja.

Peking je posljednjih dana upozoravao i pozivao na kompromis oko američkog saveznog proračuna, ističući “nerazdvojive” veze između ekonomija Kine i SAD. (M.P.) / ENERGO MEDIA SERVIS

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni