Kićenje majuša

Kićenje majuša

Tako su mladi kitili dužim trakama raznobojnog papira mlado bukovo drvo, svježe posječeno i zabodeno pored zdenca. Bio je to majuš. Novac za kupnju raznobojnog papira davali su svi koji su sa tog zdenca nosili vodu, osim onoga tko je posjekao i donio drvo za kićenje.

Ogranak Matice hrvatske Samobor danas će u 17 sati organizirati tradicionalno kićenje majuša na glavnom samoborskom trgu kraj zdenca. Radi se o starom samoborskom narodnom običaju koji je opisan u knjizi Milana Langa „Samobor, narodni život i običaji“ prema kojem su se predvečer uoči 1. svibnja kitili zdenci. Tako su mladi kitili dužim trakama raznobojnog papira mlado bukovo drvo, svježe posječeno i zabodeno pored zdenca. Bio je to majuš.

Novac za kupnju raznobojnog papira davali su svi koji su sa tog zdenca nosili vodu, osim onoga tko je posjekao i donio drvo za kićenje. Kraj okićenog majuša pjevalo se Marijo, svibnja kraljice, ali i druge pjesme. U Langovoj knjizi piše kako je okićeni majuš stajao pored zdenca kroz cijeli svibanj.

Ovaj se običaj njegovao do sredine prošlog stoljeća, a onda je pao u zaborav sve do 2007. godine kada ga je obnovio Ogranak Matice hrvatske Samobor.

Osim članova Matice hrvatske Samobor u ovom će programu sudjelovati i članovi Udruge Etno fletno, koji skrbe o očuvanju tradicije i običaja samoborskog kraja.

 

(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni