Kibernetički napad poharao 100 zemalja

Kibernetički napad poharao 100 zemalja

Poznata tvrtka za kibernetičku sigurnost Avast objavila je kako je računalni virus WannaCry hnapao 75.000 korisnika diljem svijeta, javlja BBC. Napad se paralelno dogodio u stotinu zemalja. Važno je znati kako ovaj virus zahvaća operativne sustave Windows XP, Windows 8, ali i Windows 10 , a treba ima na umu kako su u napadu bile oštećene mnoge zemlje, kao što su Nizozemska, Velika Britanija, Sjedinjene Države, pa čak i Rusija i Kina. Na udaru je bila i Hrvatska. O ovom pitanju se očitovalo i Ministarstvo unutarnjih poslova koje je u petak objavilo kako je došlo do određenih smetnji u internetskom sustavu. Nadodaju kako su njihove stručne službe reagirale i otklonile navedene smetnje.

Specijalizirani portal Zimo, ističe da su se na udaru našla i računala u Zagrebu. Nadodaju kako je ovo ipak krivica na sigurnosnom propustu Microsofta, koji ga je ispravio 14. ožujka, no problem je u tome što veći dio tvrtki nije ažuirao svoje operativne sustave. Microsoft je obećao svojim korisnicima ponuditi dodatnu pomoć prilikom otkrivanja i zaštite od spomenutog napada.

Da ovaj računalni napad nije bezazlen govori i podatak kako su brojni medicinski pregled i operacije otkazane u Engleskoj. Po tom pitanju oglasila se i britanska premijerka Theresa May, koja je potvrdila spomenuti napad.

Ono što zasigurno je važno jest kako se zaštititi od spomenutog napada. Stoga su na stranici Naked security dali naputak kako se zaštiti. Zaključili su da je poželjno arhivirati sve dokumente spremljene na računalu i napraviti sigurnosne kopije na odvojenom sustavu. Korisnici trebaju biti sumnjičavi prema svakoj elektroničkoj poruci koja dolazi od nepoznatog pošiljatelja. Također, ne treba preuzimati programe i aplikacije sa sumnjivih stranica, dok je antivirusne programi, ali i operativne sustave potrebno redovito ažurirati. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni