Kemičari pronašli novi način pretvaranja plastičnog otpada u gorivo

Kemičari pronašli novi način pretvaranja plastičnog otpada u gorivo

Kalifornijski znanstvenik Zhibin Guan i njegov šangajski kolega Zheng Huang, zajedno s ostalim članovima u njihovim timovima otkrili su kako razbijati jake polietilenske veze. Riječ je o najprisutnijoj vrsti plastike na tržištu

Nov način recikliranja PVC otpada kojim bi se milijuni tona plastičnog otpada mogli još učinkovitije pretvoriti u tekuće gorivo osmislio je tim znanstvenika sa Sveučilišta u Kaliforniji zajedno s njihovim kineskim kolegama sa Zavoda za organsku kemiju u Šangaju.

»Sintetička plastika i sintetički plastični materijali sastavni su dio suvremenog načina života, ali njihova široka primjena stvorili su nam ozbiljne ekološke probleme«, poručio je američki kemičar Zhibin Guan. »Cilj ovog našeg istraživanja je rješavanje pitanja zagađenja plastičnim otpadom to jest njegovo recikliranje i mogućnosti pretvaranja plastičnog otpada u tekuće gorivo«, pojasnio je Guan.

Kalifornijski znanstvenik Zhibin Guan i njegov šangajski kolega Zheng Huang, zajedno s ostalim članovima u njihovim timovima otkrili su kako razbijati jake polietilenske veze. Riječ je o najprisutnijoj vrsti plastike na tržištu. Ono što je inovativno u njihovom pristupu je iskorištavanje alkana, određenih vrsta ugljikovodika, odnosno njihovo odvajanje od polimernih molekula koje mogu biti korisno upotrijebljene.

Ovo znanstveno otkriće je nedavno objavljeno u časopisu Science Advances.

Spomenuti tim znanstvenika već se neko vrijeme bavi pitanjima i načinima recikliranja plastičnih vrećica, plastičnih boca i ostalih vrsta plastičnog otpada s ciljem energetske učinkovitosti i smanjenom upotrebom toksičnih tvari.

Njihov najnoviji pristup ovom problemu uključuje upotrebu jetkih kemikalija poznatih pod nazivom radikali ili pak drugi način – zagrijavanje materijala na temperaturi višoj od 370 stupnjeva Celzijusa radi razgradnje kemijskih veza među polimerima.

Novootkrivenom tehnikom, znanstveni tim razgrađuje plastiku na blaži i učinkovitiji način koristeći se kemijskim procesom zvanim kros-alkalna metateza. Tvari potrebene za takv način razgradnje su nusproizvodi koji nastaju preradom nafte, a lako ih je nabaviti jer su dostupni.

Prema riječima kemičara Guana, oba znanstvena tima, američki i kineski, zajednički rade na poboljšanju nove metode. Pod poboljšanjem se misli na povećanje aktivnosti katalizatora i njihov vijek trajanja, smanjenje ukupnih troškova procesa kao i razvoj katalitičkih procesa u postupku pretvaranja plastičnog otpada u tekuće gorivo.

Pripremila: M. Funda

(Naslovna fotografija: Wilkinson PR Ltd Blog)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni