KBC Zagreb dobio najmoderniji gama nož

KBC Zagreb dobio najmoderniji gama nož

“Hrvatska prednjači u neuroradioterapiji, jer smo jedini u ovom dijelu Europe prije petnaestak godina, 2004. nabavili ovakav uređaj. Hrvatska medicina ne da ide u korak, nego je ispred svijeta,“, izjavio je ministar zdravstva Milan Kujundžić

U Klinici za neurokirurgiju KBC Zagreb u utorak je u rad pušten najmoderniji gamma knife uređaj (gama nož). Ukupna vrijednost uređaja je 45 milijuna kuna, odnosno 6 milijuna eura, od čega se 85 posto financira iz europskih fondova, a 15 posto iz državnog proračuna.

Riječ je o uređaju koji omogućava liječenje tumora i sličnih procesa u mozgu, a postupak je jednostavan i bezbolan. Ovom metodom se bez otvaranja glave zaustavlja rast tumora.

 To je najmoderniji uređaj u radiokirurgiji, koristi se za primjenu u radioneurokirurgiji, dakle područje interesa je intrakranijski prostor. Ovim uređajem liječimo bolesnike s različitim patološkim promjenama u intrakranijskom prostoru, u prvom redu riječ je o dobroćudnim tumorima, ali se liječe i bolesnici s metastatskim tumorima u mozgu. Do sada smo godišnje radili 350 – 380 postupaka, prošle smo godine, zaključno s listopadom napravili 420 postupaka, a ovim ćemo uređajem vjerojatno doseći broj od 700 bolesnika godišnje“, rekao je prim. dr. Zdravko Heinrich s Klinike za neurokirurgiju KBC-a Zagreb.

Dodao je da Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU je omogućilo da nabavkom ovog uređaja KBC-a Zagreb napravi veliki iskorak u tehnološkom smislu.

„Ovo je uistinu jedan veliki dobitak za hrvatsku medicinu. Hrvatska prednjači u neuroradioterapiji, jer smo jedini u ovom dijelu Europe prije petnaestak godina, 2004. nabavili ovakav uređaj. Hrvatska medicina ne da ide u korak, nego je ispred svijeta. Na sreću, i dalje možemo pratiti tako vrhunsku medicinu. Kad je riječ o pacijentima s metastazama u mozgu, one bivaju ozračene unutar dan-dva, a kad je riječ o dobroćudnim tumorima, čeka se najduže do četiri tjedna. Tako smo novom tehnologijom de facto smo postigli rješenje, nema lista čekanja,“, izjavio je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac izrazila je zadovoljstvo što je KBC Zagreb dobio novac za nabvavku gama noža.

„To je jedan od najnovijih uređaja u cijelom svijetu i drago mi je da ga i Zagreb ima“, rekla je ministrica Žalac. Dodala je da svaki pacijent zaslužuje kvalitetnu zdravstvenu skrb te ovaj uređaj treba biti dostupan svima oboljelima od malignih bolesti.

„Kroz zdravstvene usluge, odnosno kroz financiranje putem Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje naših osiguranika ova je usluga besplatna. Međutim, veliku mogućnost vidim da ovaj uređaj bude pozicioniran za cijelu regiju jugoistoka Europe u smislu pružanja usluga drugim državljanima”, izjavila je ministrica Žalac.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo dr. Vjekoslav Jeleč je ukazao na važnost ovog uređaja te je dodao da se nada da će i CT koji je darovao Grad Zagreb uskoro početi s radom u KBC-u Zagreb.

„Grad Zagreb i država imaju zajedničke projekte, kao što je Nacionalna dječja bolnica i ta sinergija je kvalitetna“, kaže Jeleč.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni