KB Sveti duh obilježio desetu obljetnicu objedinjenog hitnog bolničkog prijema

KB Sveti duh obilježio desetu obljetnicu objedinjenog hitnog bolničkog prijema

(Foto: www.zagreb.hr)

Današnji objedinjeni hitni bolnički prijem prostire se na 2000 m2 moderno uređenog prostora kroz kojega gorišnje prođe oko 60.000 pacijenata

Ivana Vranješ

Objedinjeni hitni bolnički prijem Kliničke bolnice Sveti duh u ponedjeljak je na Hrvatskom katoličkom sveučilištu bilježio deset godina svog rada. Riječ je o najmlađem bolničkom odjelu, gdje se pacijentima osigurava cjelokupna specijalistička zdravstvena zaštita, bez obzira na dijagnozu.

U prigodnom govor pročelnica Objedinjenog hitnog bolničkog prijema, doc. dr. Višnja Nesek Adam osvrnula se na razvoj odjela kroz koji godišnje prođe oko 60 tisuća pacijenata.

„Krenuli smo iz slabo opremljenog, razjedinjenog prostora u jedan novi prostor. Objedinili smo postojeće znanje u novom okruženju”, podsjetila je Nesek Adam. Naglasila je da se današnji objedinjeni hitni bolnički prijem prostire na 2000 m2 moderno uređenog prostora. Na odjelu rade liječnici raznih specijalizacija te mladi liječnici koji su na specijalizaciji iz hitne medicine, a bolnica je posebno ponosna na svoju prvu specijalizanticu hitne medicine Darinku Tunjić.

„Zajedno s Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu pokrenuli smo i Školu hitne medicine. U prvom ciklusu je bilo gotovo 600 polaznika, devet tečajeva i uz svaki tečaj je izdan poseban priručnik“, spomenula je doktorica Nesek Adam.

Glavna sestra Objedinjenog hitnog bolničkog prijema Dubravka Ivanić je rekla da je rad u hitnoj službi oblik cjeloživotnog učenja. Naime, otvaranje tog odjela za medicinske sestre i tehničare bio je izazov zbog novog načina rada i snalaženja u novim situacijama te su im se otvorile mogućnosti za dodatnom specifičnom edukacijom. “Stalno smo u doticaju s dijagnostičkim i terapijskim novitetima. Tijekom ovih deset godina većina nas je diplomirala na zdravstvenim veleučilištima i diplomskim studijima, čime smo obogatili svoje znanje i postali zaslužno član tima, a položili smo i više tečaja s međunarodno priznatom licencom”, istaknula je Ivanić.

Zamjenica gradonačelnika Zagreba Olivera Majić je okupljenima čestitala značajnu obljetnicu te kazala kako se s ponosom može reći da Grad Zagreb ima klinički bolnički centar koji pruža izuzetno kvalitetnu uslugu kakva je primjerena 21. stoljeću.

„To znači da najvažniji resursi, a to su ljudi sve svoje profesionalne i stručne kompetencije mogu pokazati ako imaju adekvatnu infrastrukturu i opremu. Doprinos Grada Zagreba je u tome da ulaže u razvoj medicinske opreme, infrastrukture kako bi svi naši sugrađani imali najveću kvalitetu zdravstvene usluge“, izjavila je Majić.

Nazočnima se obratio i dopredsjednik Hrvatske liječničke komore, dr. Krešimir Luetić, koji je rekao da je za hitni bolnički prijem važno imati kvalitetne ljude, ali najvažniji je timski rad, međusobno uvažavanje, usklađenost i koordiniranost.

Ravnatelj KB Sveti duh prof. dr. Mladen Bušić izrazio je zadovoljstvo što je ova bolnica uz KBC Zagreb prva bolnica koja je u Hrvatskoj otvorila objedinjeni hitni bolnički prijem, koji je počeo prvo s radom kao središnji hitni prijem.

„Nije nam bilo lako, bilo je otpora, ali smo imali viziju i ugledali se na najmodernije hitne prijeme Zapadne Europe i SAD-a“, istaknuo je prof. dr. Bušić. Dodao je kako je posebno ponosan što je u hitnom prijemu medicinskim sestrama i tehničarima omogućena edukacija kroz njihova individualna školovanja i tečajeve hitne medicine.

Zahvalio je i gradonačelniku Zagreba,Milanu Bandiću, čija je energija i politika bila krucijalna da KB Sveti duh bude ono što je danas. „Dao je vjetar u leđa politici koju smo intenzivno počeli provoditi 2005. godine, a koju smo imali u svom planu razvoja. U građevinskom smislu to je obnavljanje postojećih objekata, izgradnja središnjeg hitnog prijema kakav je danas. Izgradnjom podzemne garaže dnevne bolnice okrunit ćemo taj ciklus krajem godine“, istaknuo je ravnatelj Bušić.

Na svečanosti je predstavljena knjiga Monografija pisana srcem u kojoj se govori o djelatnicima hitne medicinske službe, kao i o povijesti hitne medicine.

Među brojnim uzvanicima na svečanosti su bili i mladi liječnici koji specijaliziraju hitnu medicinu, a na rad u objedinjenom hitnom bolničkom prijemu KB Sveti duh osvrnuo se budući specijalizant hitne medicine Ivan Jurić.

„Svaki dan u hitnom prijemu je drugačiji, uzbudljiviji. Susrećemo se i s vrlo teškim pacijentima koje treba adekvatno zbrinuti. Ponekad je i ljudska riječ dovoljna. Specijalizacija hitne medicine zahtjeva veliki angažman u edukaciji. Odlučio sam se za to jer sam nakon Medicinskog fakulteta već radio u hitnoj medicini i vjerujem da i kao specijalizant mogu dati svoj poseban doprinos da se pomogne pacijentu. Hitna medicina je sve više prihvaćena u svijetu, kao i u Hrvatskoj te vjerujem da će se mladi odlučiti za specijalizaciju iz hitne medicine“, rekao je za ZG-magazin mladi liječnik.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni