KB Dubrava nabavlja nove medicinske uređaje koji će smanjiti liste čekanja

KB Dubrava nabavlja nove medicinske uređaje koji će smanjiti liste čekanja

Adaptacija postojećih prostora omogućit će veću protočnost pacijenta, brže pružanje zdravstvenih usluga i smanjenje liste čekanja. Nabavljaju se i uređaji za angiografiju, intervencijsku radiologiju i magnetsku rezonanciju

Ivana Vranješ

Kliničkoj bolnici Dubrava dodijeljena su bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda za ostvarenje projekta „Obnova i prilagodba prostora za dnevne bolnice Zavoda za bolesti srca i krvnih žila, dnevne bolnice Zavoda za gastroenterologiju i jednodnevne kirurgije”. U KB Dubrava u utorak je održana konferencija na kojoj su predstavljene projektne aktivnosti. Ovim projektom doprinjet će se povećanju isplativosti i održivosti zdravstvenog sustava u Republici Hrvatskoj poboljšanjem učinkovitosti i pristupa dnevnim bolnicama i jednodnevnoj kirurgiji, s ciljem smanjenja broja prijema na akutne bolničke odjele.

Provedbom projekta osigurat će se kvalitetnija, dostupnija i učinkovitija zdravstvena zaštita za korisnike zdravstvenih usluga. Ukupna vrijednost projekta je gotovo 50 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 85 posto, a sredstva iz državnog proračuna 15 posto. Predviđeno trajanje projekta je od 15. studenoga 2016. do 15. siječnja 2019. godine.

„U KB Dubravi je pripremljen odličan program i tako pripremljen program niti jedna Vladam, niti jedno ministarstvo ne bi moglo odbiti. Oko 60 posto novca je namijenjeno za nabavku opreme, a 40 posto za građevinsku adaptaciju. Mislim da će to biti veliki iskorak što se tiče dostupnosti, kvalitete, brzine usluga, smanjenja liste čekanja u dnevnim bolnicama, a s druge strane u kirurškom dijelu s jednodnevnom kirurgijom će se skratiti brojna ležanja. KB Dubrava je jedna u nizu bolnica koja je aplicirala i dobila sredstva. Ukupna investicija koju je Vlada uspjela povući za dnevne bolnice, jednodnevnu kirurgiju i objedinjene hitne prijame iznosi 1,6 milijardi kuna što je značajna investicija“, istaknuo je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić je rekla da je do sada u području zdravstva Ministarstvo objavilo šest poziva koji su usmjereni poboljšanju bolničkog sustava u Hrvatskoj putem ulaganja u iznosu od oko 2 milijarde kuna za čak 51 projekt diljem Hrvatske. Time su svi planirani pozivi u području zdravstva objavljeni, dok se ugovaranje preostalih projektnih prijedloga bliži kraju te je do sada u području zdravstva ugovoreno 1,7 milijardi kuna što predstavlja oko 85 posto iznosa ugovorenih potpora u vrlo kratkom vremenu.

U sklopu ovog projekta će se obaviti obnova i prilagodba prostora dnevnih bolnica Zavoda za bolesti srca i krvnih žila i Zavoda za gastroenterologiju i jednodnevne kirurgije kao i opremanje dnevnih bolnica i jednodnevne kirurgije medicinskom, nemedicinskom i tehničkom opremom u KB Dubrava.

„Radit ćemo adaptaciju postojećih prostora koji će biti veći, funkcionalniji. Na taj način će se omogućiti bolja protočnost pacijenta, brže pružanje zdravstvenih usluga i smanjenje liste čekanja. S druge strane, kako više pacijenata liječimo kroz dnevne bolnice, jednodnevne kirurgije tako će se rasteretiti postojeći stacionarni kapaciteti i ubrzat će se obrada akutnih pacijenata koji zahtijevaju hospitalizaciju. Tri su uređaja koja su nam nužna te ćemo sada imati dva uređaja za angiografiju. Time će broj pacijenata koje na taj način možemo liječiti biti udvostručen. Drugi uređaj je za intervencijsku radiologiju. To je napredan oblik liječenja, posebno pacijenata s akutnim moždanim udarom, neposrednom intervencijom na krvnim žilama u predjelu mozga može se spasiti život, odnosno spriječiti invaliditet. Treći je uređaj za magnetsku rezonanciju. Trenutno je 300 dana čekanja za rezonancu kralježnice u KB Dubrava, a na taj način čekanje bi se smanjilo. Uređaji će se instalirati u veljači ili ožujku“, rekao je ravnatelj KB Dubrava Srećko Marušić.

Kujundžić: U kolovozu ili rujnu počinje gradnja Nacionalne dječje bolnice

Novinari su upitali ministra Kujundžića kada će se krenuti s gradnjom Nacionalne dječje bolnice.

„Imamo partnerski odnos s Gradom Zagrebom koji je vlasnik postojeće zgrade i zemlje na kojoj bi se gradila bolnica. Sada tražimo i u proceduri je državno jamstvo za početak gradnje bolnice. Nadamo se da bi već u narednim mjesecima išao natječaj za idejni i izvedbeni projekt, uz napomenu da je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU osiguralo 37 milijuna kuna za Studiju izvodljivosti i za aplikaciju za EU fondove. Nadamo se da bi tijekom 2019., u kolovozu ili rujnu trebala početi gradnja Nacionalne dječje bolnice kao prve faze sveučilišne bolnice“, istaknuo je ministar Kujundžić.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni