Kazna za prometni prekršaj se više neće plaćati policajcu na ruke

Kazna za prometni prekršaj se više neće plaćati policajcu na ruke

U tijeku je edukacija policijskih službenika o načinu korištenja POS uređaja, a gotovinska naplata prometnih kazni s početkom srpnja više neće biti moguća

Od 1. srpnja 2022. godine novčane kazne za prekršaje počinjene u prometu više se neće moći plaćati gotovinom na mjestu počinjenja, već samo putem kartica. Naime, Ministarstvo unutarnjih poslova u potpunosti prelazi na bezgotovinsku naplatu novčanih kazni putem POS uređaja.

Za tu svrhu Ministarstvo unutarnjih poslova je posredstvom Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i Financijske agencije, nabavilo 600 POS uređaja, koji su raspoređeni po policijskim upravama u cijeloj Hrvatskoj – policijskim ophodnjama, motociklistima, ophodnim brodovima. POS uređaji stižu i na međunarodne granične prijelaze i u policijske postaje.

U tijeku je edukacija policijskih službenika o načinu korištenja POS uređaja, priopćili su iz Policijske uprave zagrebačke. Uz brže, efikasnije i transparentno funkcioniranje na mjestu počinjenja prekršaja, odustajanjem od naplate novčanih kazni u gotovini, unaprjeđuje se kontrola i nadzor postojećeg sustava plaćanja novčanih kazni policijskim službenicima te utječe na smanjenje koruptivnih rizika u policiji.

Ministarstvo unutarnjih poslova je time ispunilo preporuke iz Izvješća V. evaluacijskog kruga GRECO-a, stručnog tijela Vijeća Europe specijaliziranog za sprečavanje korupcije.

Uz to, navedenom promjenom obuhvaćene su i preporuke Samostalne službe za unutarnju reviziju MUP-a, koja je tijekom 2020. godine provela unutarnju reviziju na temu „Revizija procesa zaduživanja, oporabe i razduživanju potvrda za naplatu novčanih kazni te razduživanja sredstava od naplaćenih novčanih kazni“.

Iznos kazne se i dalje umanjuje za polovinu

Iz policije naglašavaju da od 1. srpnja mogućnost plaćanja kazne u gotovini više uopće neće postojati. Građaninu koji putem POS uređaja plati novčanu kaznu na mjestu počinjenja prekršaja uručit će se Potvrda da su novčana kazna i troškovi postupka plaćeni, i slip o obavljenoj transakciji putem POS uređaja.

Plaćanjem novčane kazne na mjestu počinjenja prekršaja za prekršaj za koji je kao kazna propisana samo novčana kazna do 2.000,00 kuna za fizičku i odgovornu osobu u pravnoj osobi, do 5.000,00 kuna za okrivljenika fizičku osobu obrtnika i fizičku osobu koja se bavi drugom samostalnom djelatnošću i do 15.000,00 kuna za pravnu osobu i s njom izjednačene subjekte, iznos kazne umanjuje se za polovicu iznosa.

Ako građanin želi platiti novčanu kaznu na mjestu počinjenja, ali to ne može jer nema karticu kod sebe ili nema dovoljno novca na računu ili nekog drugog razloga, policijski službenik će mu uručiti Obavijest o počinjenom prekršaju. U tom slučaju, smatrat će se da je novčana kazna naplaćena na mjestu počinjenja prekršaja ako građanin kaznu, umanjenu za polovicu iznosa, plati u roku od tri dana od primitka Obavijesti o prekršaju te dokaz o izvršenoj uplati dostavi tijelu koje je utvrdilo prekršaj.

U slučaju da građanin ne želi na mjestu počinjenja prekršaja platiti novčanu kaznu, bit će mu izdan Obavezni prekršajni nalog, te će se smatrati da je kazna u cijelosti plaćena ako građanin kojem je izdan Obavezni prekršajni nalog u roku od 8 dana od dana pravomoćnosti prekršajnog naloga plati 2/3 izrečene novčane kazne. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni