Kapaciteti “Štampara” prepolovljeni

Kapaciteti “Štampara” prepolovljeni

Cijela smjena djelatnika Zavoda morala je ići u samoizolaciju

Stožer civilne zaštite Grada Zagreba danas je na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi izvjestio da je u proteklih 24 sata obavljeno 384 testiranja i zabilježen je 71 slučaj zaraze virusom Covid-19, što je u Zagrebu do sada najveći broj zaraženih.

„Od 71 osobe, 22 su povratnici s godišnjih odmora, 9 su prethodni kontakti s oboljelima, 13 su negativne epidemiološke anamneze, a 10 je uvezenih slučajeva – 9 iz Bosne i Hercegovine i jedan iz Francuske. Za 226 osoba određene su mjere samoizolacije. U Zagrebu je trenutno ukupno 594 aktivnih slučajeva zaraze i 1427 aktivnih samoizolacija“, rekla je Sadndra Šikić, zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Dodala je da preporučuje povećanje broja testiranja jer je to primarna osnovna mjera da bi se ljudi detektirali i na vrijeme izolirali kako se ne bi širila zaraza među populacijom.

„Kapacitete Zavoda smo prepolovili zbog smjene koja je morala ići u samoizolaciju, međutim imamo pomoć drugih ustanova u testiranju, ali i dolaskom kolega iz drugih ustanova uspostavit ćemo početkom idućeg tjedna dvije smjene i u 24 sata ćemo obraditi uzorke kako bi svi na vrijeme dobili nalaze”, istaknula je Šikić.

Voditelj informativnog centra PU zagrebačke Stipo Mandić rekao je da je zagrebačka policija u proteklih 24 sata nije zabilježila kršenje odluke Nacionalnog stožera, kao ni mjere samoizolacije.

„Pod Covid mjerama bilježimo 2280 građana. Od ukupnog broja građana, kod njih 7 se radi mjerama karantene, 515 je liječenja na kućnoj adresi i 1758 mjera samoizolacije. PUZ bilježi i 5 djelatnika zaraženih Covidom-19, što je za 3 više nego jučer i 8 policijskih djelatnika je u kućnoj samoizolaciji što je 2 više nego jučer”, rekao je Mandić.

Zamjenica gradonačelnika Olivera Majić je rekla da je do 15. rujna otvoren javni poziv za novčanu pomoć koja će se dodijeliti fizičkim osobama vlasnicima nekretnina oštećenih u potresu i iznosu od 50 tisuća kuna.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni