“Kao inženjer živim od 2500 kuna, a neki umirovljenici žive i s maje od 1000 kuna”

“Kao inženjer živim od 2500 kuna, a neki umirovljenici žive i s maje od 1000 kuna”

Ivana Vranješ

(Foto: http://predsjednica.hr)

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u petak je u svom uredu na Patnovčaku organizirala manifestaciju Dani otvorenih vrata posvećenu osobama starije životne dobi.

Na Danima otvorenih vrata umirovljenici su se družili s predsjednicom Republike, razgledali njezin Ured, a održana je i tematska radionica na kojoj je Matica umirovljenika grada Zagreba predstavila kreativne radove svojih članova.

U prigodnom govoru predsjednica je istaknula važnost aktivnog sudjelovanja starijih osoba u društvu.

„Starenje svako od nas osobno doživljava kao proces razvoja u kojem se mijenjamo i proživljavamo nova iskustva. Bez obzira na godine želimo se veseliti životu, ne samo razmišljati o problemima s kojima se suočavamo, ja ih zovem izazovima koje moramo riješiti”, rekla je predsjednica Republike. Pojasnila je da suvremeni psiholozi smatraju kako starenje nije nizanje životnih problema već napredovanje kroz nove životne izazove.

„U Zagrebu postoji dobra praksa organiziranog postupka prema osobama starije životne dobi. Kroz radionice i nove sadržaje oni otkrivaju što ih veseli i u čemu su dobri”, istaknula je. Spomenula je da je u gradovima lakše organizirati skrb za starije kako zbog mogućnosti smještaja u domove tako i zbog dostupnije zdravstvene skrbi. „Posjećujući otoke i mjesta udaljena od gradskih središta uvjerila sam se kako je kvaliteta skrbi lošija, ne zbog nemara nego zbog složenih uvjeta skrbi i manjeg broja stanovinika“, izjavila je Grabar-Kitarović. Dodala je da demografski problem postaje sve vidljiviji u mnogim područjima života, a posebno skrbi o starijima.

Na manifestaciji je sudjelovalo i Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb koje raznim aktivnostima podiže kvalitetu života starijih osoba.

„Brinemo se o starijim osobama kroz program usluge njege i pomoći u kući, kao i kroz projekt unaprjeđenja kvalitete života za starije osobe u zajednici koji se provodi u našim prostorijama u Sigetu, u Novom Zagrebu. Više od stotinjak osoba u tim prostorima koristi usluge koje nudimo, od učenja stranih jezika, tjelovježbi, maketarstva i onog što ih zanima te uz pomoć vanjskih suradnika nastojimo prilagoditi kako bi što bolje proveli svoje vrijeme”, rekao je za ZG-magazin Petar Penava, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Zagreb. Naglasio je da već dvije godine u suradnji s Hrvatskim pravnim centrom nude i pravnu pomoć za posmrtno i doživotno uzdržavanja te ostale pravne aspekte.

Predsjednica Matice umirovljenika grada Zagreba Đurđa Novaković izrazila je zadovoljstvo što je predsjednica Republike ugostila umirovljenike.

„Matica umirovljenika grada Zagreba ima gotovo 10 tisuća članova i izuzetno su aktivni. Naši umirovljenici sudjelovali su u mnogim aktivnostima u Zagrebu i izvan njega te smo dobili brojna priznanja. Imamo više od 20 vrsta različitih radionica“, istaknula je Novaković.

Osvrnula se i na položaj umirovljenika u Hrvatskoj koji je nažalost loš: „Umirovljenici danas ne žive dostojanstveno. Mirovine su mizerne. Kao inženjer živim s 2500 kuna, a neki umirovljenici žive i s maje od 1000 kuna. Umirovljenici su stvarali i tvornice koje su uništene, polako se dižu iz pepela, ali nažalost svojim unucima ostavljamo dugove i probleme“.

 Jedna od aktivnih članica Matice umirovljenika je Sonja Tomas.

„U mirovini sam 34 četiri godine. Bilo mi je teško nakon smrti supruga, a onda sam se posvetila raznim aktivnostima. Bavim se foklorom, planinarstvom, kiparstvom, pišem pjesme, sve sam to počela u dobi iznad 70 godina“, rekla je Tomas za ZG-magazin.

Novi smisao života u starosti je našla i umirovljenica Marija Igaly koja izrađuje jedinstvene slike u tomago tehnici.

Marija Igaly pokazuje svoje radove Predsjednici Republike

„To je moja inovativna tehnika za koju sam dobila srebrenu medalju na salonu inovacija u Ženevi, kao i nagradu Zlatni kist. Latice cvijeća stavljam na podlogu bez lijepljenja i tako se stvara slika. Imala sam i izložbe , a održavam i radionice, gdje učim druge ovoj tehnici. To je za mene velika radost i time se već bavim 37 godina”, izjavila je Marija Igaly za ZG-magazin.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni