Kante za smeće mogu biti dopadljiva umjetnička instalacija

Kante za smeće mogu biti dopadljiva umjetnička instalacija

Poznati hrvatski umjetnik Hanibal Salvaro osvnuo se na komentar jedne gradske zastupnice na prijedlog Odluke o komunalnom redu koja predviđa ograđivanje kanti za odvojeno prikupljanje otpada. Ona se, citira Salvaro:  … “zapitala  hoće li turisti kad dođu u Zagreb i ugledaju te kaveze u Ilici pomisliti da se radi o »umjetničkim instalacijama«. Zamjerila je što će spremnici za otpad biti različitog izgleda i dimenzija te postavljeni na različitim mjestima…”

»Umjetnička instalacija« i to u Ilici, kako to zvuči grozno za ozbiljnog gradskog zastupnika, a tek ako su »spremnici za otpad različitih dimenzija i boja«, su dvije značajke koje su objedinile barem 26 zastupnika u Gradskoj skupštini Grada Zagreba da taj prijedlog odbace. Šteta što mediji nisu naveli imena tih 26 ili više zastupnika, jer bi onima koji žele ipak uljepšati zagrebačke ulice tako postanu i vizualno apartne na do sada neviđen način, to mogao biti naputak za koga, u slijedećem mandatu ne treba glasovati.

Još jednom plitka dilema: Treba li nešto napraviti ili ne, umjesto kako napraviti. Je li bolje sve uniformirati u dvije-tri dimenzije i par boja ili možda spremnike za otpad i »kaveze« vizualno urediti na način koji može vizualni imidž Zagreba učiniti ne samo prihvatljivim, nego uzoritim čak u europskim okvirima. Ali u tom slučaju to se ne treba rješavati glasovanjem u Gradskoj skupštini nego angažiranjem vrhunskih umjetnika. Mogu biti i iz inozemstva. Zašto svaka druga ulica ne bi bila drugačija i atraktivna na različit način. Zato što biramo za zastupnike uglavnom osobe koje su visualblinderi, a ne neka otmjena čeljad.