Kandidati za Nagradu Grada Zagreba: Ante Kostelić, Ivica Blažičko, Končar transformatori i bolnica Sv. duh

Kandidati za Nagradu Grada Zagreba: Ante Kostelić, Ivica Blažičko, Končar transformatori i bolnica Sv. duh

Kandidati za Nagradu Grada Zagreba su: Ante Kostelić, Ivica Blažičko, dr.Tomislav Domazet-Lošo, fra Bonaventura Duda, Klinička bolnica “Sveti Duh” iz Zagreba, Končar – Energetski transformatori d.o.o…

Za Zagrepčanku godine predložena je astrofizičarka doc. dr. sc. Vanesa Smolčić

Odbor Gradske skupštine za javna priznanja na današnjoj je sjednici jednoglasno usvojio prijedloge za izbor kandidata kojima će biti dodijeljene Nagrade Grada Zagreba. Izabrano je ukupno 17 kandidata, od kojih dva na prijedlog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Odbor je također jednoglasno usvojio i prijedlog da se Nagrada Zagrepčanka godine za 2014. godinu dodjeli doc. dr. sc. Vanesa Smolčić, docentici na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pa će, nakon što Gradska skupština usvoji prijedlog, ona biti nagrađena priznanjem i novčanom nagradom.

Kandidati za Nagradu Grada Zagreba su:

1. Ivan Blažičko, novinar i komentator    

2. Prof. dr. sc. Mario Cifrek, Fakultet elektrotehnike i računarstva

3. Prof. dr. sc. Ante Čović, redoviti profesor u trajnom zvanju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu

4. Doc. dr.sc. Tomislav Domazet-Lošo

5. Fra Bonaventura Duda, franjevac – svećenik

6. Dva arhitekta d.o.o.

7. Giga Gračan, književna prevoditeljica

8. Ervin Jahić, pjesnik, književni kritičar, urednik i antologičar

9. Klinička bolnica “Sveti Duh” iz Zagreba

10. Končar – Energetski transformatori d.o.o.

11. Elizabeta Kukić, glumica Gradskoga satiričkog kazališta Kerempuh

12. Prof. dr. sc. Boris Labar, sportski dužnosnik, izv. prof. interne medicine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, izv. prof. hematologije Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

13. Blaženka Milić, prvakinja Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu

14. Otvorena televizija Zagreb d.d. – u povodu 25 godina djelovanja

15. Prof. dr. sc. Miroslav Samaržija, specijalist pulmolog, predstojnik Klinike za plućne bolesti Jordanovac Kliničkog bolničkog centra Zagreb

16. Ante Kostelić (na prijedlog gradonačelnika)

17. Aleksander Laslo – posthumno (na prijedlog gradonačelnika)

Predsjednik Odbora Darinko Kosor rekao je da je za Nagradu Grada Zagreba pristiglo stotinjak prijava te da je osam stručnih skupina izabralo ponajbolje kandidate iz osam različitih skupina.

Kad je pak riječ o Nagradi Zagrepčanka godine, podsjetio je kako se radi ponovljenom natječaju koji je raspisan početkom godine zbog premalog broja kandidatkinja. Osim javnog poziva u medijima, ovaj su put poslani i pozivi za kandidature na adrese stotinjak zagrebačkih udruga kojima upravljaju žene te se prema Kosorovim riječima došlo do 10 kvalitetnih prijedloga. No, stručna skupina odlučila je da to ove godine bude dr. Vanja Smolčić. U obrazloženju prijedloga članica Odbora dr. Ana Stavljenić-Rukavina je kazala da je bilo teško odabrati između 10 kandidatkinja, ali da se astrofizičarka Smolčić istaknula svojim radom u području gdje su žene inače manje zastupljene što je „presudilo“ njoj u korist.

Prijedloge je podržao i gradonačelnik Milan Bandić, ovdje također u svojstvu člana Odbora. Usvojena je i njegova sugestija da se prijedlog o kandidatima za dodjelu Nagrade Grada Zagreba upotpuni s prijedlozima za počasne građane Grada Zagreba. „Već jako dugo nismo nekome dodijelili počasnu titulu i trebalo bi razmotriti o tome“, rekao je. S obzirom da Medalje Grada Zagreba, kako je rekao može dodijeliti i sam kao gradonačelnik, skupštinare je pozvao da donesu i prijedloge za dodjelu Plaketa Grada Zagreba zaslužnim građanima s obzirom da svi neće biti obuhvaćeni Nagradom Grada Zagreba, što je prihvaćeno.

Odbor za javna priznanja je prihvatio i pokroviteljstva nad četirma manifestacijama. Tako će se za potrebe konferencije „diplomacija – izazovi profesije“ Udruge hrvatskih diplomata, kao i za potrebe obilježavanja 150. obljetnice Hrvatskog poljoprivrednog zadružnog saveza ustupiti prostorije Gradske skupštine bez naknade. Za pokroviteljstvo 32. Zagrebačke regate koja će se održati u srpnju na otoku Ugljanu izdvojit će se 15 000 kuna, za obilježavanje 60. obljetnice Dobrovoljnog vatrogasnog društva odobrit će se 10 000 kuna. (B. J.)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni