Kampanja posvećena zaštiti divljih životinja u gradovima

Kampanja posvećena zaštiti divljih životinja u gradovima

Cilj kampanje je educirati građane da žive u mirnoj koegzistenciji s divljim životinjama koje žive i u gradovima, a ne samo u prirodi

Divlji život grada – u suživotu s divljim životinjama!, naziv je kampanje koju je pokrenuo azil Dumovec u suradnji s udrugom Prijatelji životinja. Na fotografijama koje krase brojne lokacije u Zagrebu, ali i Hrvatskoj, vidimo svoje divlje susjede, uz poziv da ih čuvamo i pomažemo kad našu pomoć zatrebaju.

Cilj kampanje je educirati građane da žive u mirnoj koegzistenciji s divljim životinjama koje žive i u gradovima, a ne samo u prirodi. Najčešće se susrećemo sa strahom od lisica, jer ih se često povezuje sa bjesnoćom koje i nema i taj je strah posljedica desetljeća stigmatiziranja tih prekrasnih i simpatičnih životinja. Sad je proljeće, doba kada one imaju mlade i kada se u nedostatku hrane spuštaju u grad. I u tome ih trebamo ostaviti da idu svojim putom.

Često ih možemo vidjeti u blizini ljudi u cijeloj Hrvatskoj, a ne mogu se tako dobro prikriti kao kune ili lasice jer su velike, a i ne skrivaju se previše od ljudi, pogotovo ako su jako mlade. Bjesnoća se suzbija obaveznim cijepljenjem pasa i mačaka – kako u gradu tako i na selu – te oralnom vakcinacijom populacije lisica koja se provodi od 2011. godine.

Došlo je vrijeme da se promijeni stav prema njima, jer su potpuno neagresivne i baš nikad ne prilaze ljudima, a da bi im bile prijetnja. Lisice su plahe životinje i prije će pobjeći nego prići, a nikada neće napasti.

Sve ovo može posvjedočiti poznati književnik Pero Kvesić. Već neko vrijeme njegovi prijatelji na društvenim mrežama znaju koliko ga zaokupljaju njegove “prijateljice noći”, kako ih sam naziva. One su Zagrepčanke, jako su zgodne i vrlo plahe, a postaju prijateljice samo onima koje doista vole i kojima vjeruju.

I zato gospon Kvesić noću čeka na pogodnim mjestima i fotografira gradske lisice. To nije jednostavno, jer su one stvarno plaha stvorenja, ali koliko su zavoljele svog fotografa, svjedoči podatak da se njemu ipak usude prići. Pero svaku od njih poznaje i nadjenuo im je imena, zna njihove navike i način glasanja i ponašanja.

Ovakav primjer suživota veseli svakoga tko imalo voli prirodu i zna cijeniti divljinu usred grada.

Kako izgleda taj suživot možete pogledati na ovom kratkom videu: https://www.youtube.com/watch?v=VK6HSIA1gHA

(ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni