Kamo za vikend? Nezaobilazna adresa je Muzej vlakića Backo Mini Express

Kamo za vikend? Nezaobilazna adresa je Muzej vlakića Backo Mini Express

(Foto: Muzej vlakića Backo Mini Express)

Atraktivni turistički dragulj glavnog grada petu godinu za redom najdraže je odredište posjetitelja

Muzej vlakića Backo Mini Express (smješten u zagrebačkoj Gundulićevoj ulici br. 4) peta najveća maketa željeznice u Europi, koja je ujedno i jedan od najposjećenijih sadržaja u glavnom hrvatskom gradu, posljednjih godina svog postojanja, pravi turistički dragulj glavnog grada, ali i kontinentalne Hrvatske.

S kišnim i hladnijim vremenom, kada s otvorenih prostora sadržajne i zanimljive lokacije traže za posjet gotovo svi željni zabave, pravo mjesto je s razlogom Muzej vlakića Backo Mini Express.

Ovu atraktivnu lokaciju posjećuju s velikim žarom i stari i mladi posjetitelji, i domaći i inozemni ljubitelji vlakova, nešto malo više muškog u odnosu na ženski spol. A atrakcija uvijek ima poprilično za sve one koji dođu u Gundulićevu 4, Zagreb. Muzejem vozi 150 kompozicija vlakova na više od 1.500 tračnica u 350 četvornih metara izlagačkog prostora, najvećeg te vrste u ovom dijelu Europe. I stalno se obogaćuje s novim sadržajima na maketi – kako iz Hrvatske, tako i svijeta.

Gosti iz EU, ali i Azije

»Muzej vlakića za posjetitelje je otvoren petkom i subotom od 10 – 18 sati, budući da se ostalim radnim danima u Muzeju vlakića – Backo Mini Express naporno radi kako bi se posjetiteljima uvijek moglo pružiti nešto novo za vidjeti. No, ako netko „naleti“ i kada nije službeno otvoren muzej (a mi smo inače unutra i radimo stalno na postavu), uvijek su dobro došli pogledati ono što pružaju sadržaji u našem Muzeju«, kazao je Antun Urbić Backo, idejni začetnik i vlasnik projekta pete najveće makete Europe.

Muzej rado i često posjećuju gosti iz svih krajeva Hrvatske, a pred kraj godine najviše ih je iz Dalmacije, ali i Slavonije te Like. Što se tiče gostiju iz regije, najviše dolaze Slovenci, ali i gosti iz BiH, te Srbije.

Ima i gostiju iz daleke Kine, Japana, Koreje, Australije, a priča o malim vlakovima iz Hrvatske proširila se na veliko po svijetu. Maketu od EU gostiju najviše posjećuju državljani Austrije, Njemačke, Mađarske, te Češke…

»Backo Mini Express je planiran i realiziran kao projekt u kojemu svatko može pronaći svoj komadić radosti i sreće. Danas u Gundulićevoj br. 4 u prostoru najveće makete željeznice jugoistočne Europe i našeg muzeja dolaze i gosti iz inozemstva, ali i građani Hrvatske, ali oni koji nisu iz Zagreba. Naši gosti su najčešće u posjetu glavnom gradu ili pak idu na druge destinacije pa „navrate“ do nas«, opisuje Antun Urbić Backo.

Prepoznatljiv turistički proizvod Zagreba

Muzej vlakića Backo Mini Express proteklih je godina iznimno prepoznatljiv turistički proizvod ne samo Zagreba, nego i Hrvatske. To je prostor u kojega su odrasli i djeca s radošću “trošila” vrijeme gledajući zaljubljeno u vlakove, premda današnja tehnologija, internet, svijet pametnih telefona te brojni gadgeti nude sasvim drugačiji način zabave.

Muzej vlakića – Backo Mini Express, po svojim dimenzijama te sadržaju koji je umanjeni prikaz stvarnog života u omjeru 1:87, spada među dvadeset najvećih u svijetu. Plod je isključivo ručnog rada i velikog maketarskog zalaganja idejnog začetnika projekta Antuna Urbića i još četvorice djelatnika makete te je u 80 posto svog sadržaja izvorni hrvatski proizvod.

»Gosti za najviše znaju zahvaljujući internetu i medijima koji pišu o nama. I Turistička zajednica grada Zagreba puno je napravila za našu promociju kao muzeja i atrakcije glavnog grada. Maketa priprema nova iznenađenja – što ćemo svečano predstaviti koncem ove godine za Advent u Zagrebu u kojemu redovito sudjelujemo«, najavio je Antun Urbić Backo, kojemu je u Muzeju prvenstveno cilj maketarski predstaviti što više izvornih hrvatskih sadržaja, odredišta i lokacija.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni