Kako suzbiti komarce

Kako suzbiti komarce

(Slika 1. Tigrasti komarac, Aedes albopictus)

U Hrvatskoj su do sada pronađene 52 vrste komaraca, na području grada Zagreba 31. Zbog sve veće trgovine robama i uslugama u svijetu te globalizacije općenito, rasprostranjenost mnogih vrsta komaraca se mijenja

U tijeku je sezona aktivnosti komaraca te iz Grada Zagreba pozivaju građane da se, ako imaju upite vezane za komarce i njihovo suzbijanje, obrate dvjema tvrtkama koje na području grada u 2018. godini provode suzbijanje komaraca:

ID90 d.o.o., Ogrizovićeva 34/1, Zagreb
tel: 01 3649 600
(zapadni dio grada)

ADRIA GRUPA d.o.o., Heinzelova 53a, Zagreb
tel: 01 2359 970
(istočni dio grada)

U nastavku su preporuke Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štapar” kako se zaštititi od komaraca.

Komarci su mali dvokrilni kukci koji žive u svim područjima svijeta. Više od 3000 vrsta nastanjuje raznolika područja, od vrućih tropskih do hladnih sjevernih predjela. U Hrvatskoj su do sada pronađene 52 vrste komaraca, na području grada Zagreba 31. Zbog sve veće trgovine robama i uslugama u svijetu te globalizacije općenito, rasprostranjenost mnogih vrsta komaraca se mijenja. Posljednjih trinaest godina u Hrvatskoj je prisutan tigrasti komarac (Aedes albopictus), invazivna vrsta koja se brzo razmnožava i lako osvaja nova područja. Za razliku od većine vrsta na našem području koje su najaktivnije u predvečer i ranojutarnje sate, tigrasti komarac bode tijekom cijelog dana.

Razvoj komaraca

Komarci se razvijaju u vodi. Ovisno o vrsti, mogu se razvijati u čistim i onečišćenim vodama, različitim prirodnim staništima ili staništima koja su nastala utjecajem ljudi. U proljeće se najprije pojavljuju vrste koje se razvijaju u šumskim područjima i na poplavnim površinama. S dolaskom toplijih dana i uz prisutnost dovoljne količine vode u okolišu, postaju aktivna legla komaraca u naseljima. Stoga je broj komaraca oko nas posljedica prisutnih uvjeta potrebnih za njihov razvoj, prije svega količine vode i temperature. Na brojnost komaraca utječu i mjere koje se poduzimaju u njihovu suzbijanju.

Prirodna legla komaraca mogu postati: poplavne površine, kanali s vodom, lokve nastale nakon kiše, stajaćice bez prirodnih neprijatelja ličinki komaraca, voda u dupljama drveća, mirni dijelovi tekućica.

Umjetna legla komaraca su raznolika i brojna: otvorene posude s vodom u dvorištima i vrtovima (kante i bačve), različiti predmeti u dvorištu i u okolišu u kojima se nakuplja kišnica, gume na otvorenome, začepljeni slivnici i oluci, vaze na grobljima, nakupine vode na nepropusnim podlogama, odbačen krupni otpad, neodržavana jezerca i fontane i različite slične nakupine vode.

Suzbijanje komaraca

U zaštiti građana od komaraca na području grada Zagreba komarci se suzbijaju organiziranom provedbom Programa koji je prvenstveno usmjeren na suzbijanje ličinki u vodama stajaćicama. Suzbijanje letećih komaraca provodi se na ograničenim područjima na kojima je njihov broj značajno veći. Suzbijanje komaraca u Zagrebu provode pravne osobe koje su sklopile ugovor s Gradom Zagrebom za provedbu suzbijanja.

Građani svojim svakodnevnim aktivnostima i ponašanjem mogu znatno utjecati na smanjenje broja komaraca u svojoj okolini.

Kako? 

 • ukloniti nepotrebne predmete i posude u kojima se nakuplja voda: kante, boce, igračke i druge posude;
 • redovito (svakih četiri do pet dana) prazniti ili zamijeniti vodu u posudama koje su u upotrebi i zadržavaju vodu;
 • spremnike za vodu u okućnicama i vrtovima zatvoriti poklopcem, gustom mrežom ili folijom;
 • tijekom ljeta u vaze za cvijeće na grobljima staviti pijesak ili zemlju, prirodno cvijeće zamijeniti umjetnim;
 • propisno odlagati krupni otpad;
 • održavati otvorene bazene, ukrasna jezerca i fontane;
 • održavati ispravnim sustave za odvodnju, drenažu i prikupljanje voda (krovni oluci, ulični slivnici, kanalizacija);
 • propisno držati gume u vulkanizerskim dvorištima; redovito uklanjati gume koje se ne koriste, prazniti vodu iz guma, gume prekriti nepropusnom folijom;
 • održavati septičke jame, držati ih propisno zatvorene;
 • održavati zelene površine i uređivati vrtove da se u njima što manje zadržavaju leteći komarci.
 • Najdjelotvorniji način borbe protiv komaraca je pronaći i ako je moguće ukloniti mjesta njihovog razvoja (legla).

Kako se zaštititi od uboda komaraca?

 • Koristiti sredstva koja odbijaju komarce (repelente) na bazi aktivne tvari DEET (20-50%) ili icaridin, pridržavajući se uputa za njihovo korištenje.
 • Pri boravku u područjima gdje je velik broj komaraca nositi odjeću svijetlih boja, duge rukave i duge hlače.
 • Zaštititi prozore i vrata mrežama za kukce i zavjesama, postaviti mreže iznad kreveta i dječjih kolica.

Prije putovanja u zemlje izvan Hrvatske (u kojima su komarci značajni kao prijenosnici bolesti) putnicima savjetujemo da posjete Centar za cijepljenje i prevenciju putničkih bolesti u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” i savjetuju se sa specijalistom epidemiologije o potrebnoj zaštiti.

Slika 2. Najčešća legla komaraca u naseljima

(ZG-magazin)

Komentari su zatvoreni